Vršioci dužnosti direktora zdravstvenih ustanova stupaju na dužnost u ponedjeljak

Kao mogući rukovodioci nikšićke bolnice pominju se Mitrović, Bajović i Milatović

14479 pregleda 49 reakcija 11 komentar(a)
Direktori stupaju na dužnost u ponedjeljak, Foto: Svetlana Mandić
Direktori stupaju na dužnost u ponedjeljak, Foto: Svetlana Mandić

Vršioci dužnosti direktora zdravstvenih ustanova, u kojima su jesenas mandati produženi bez konkursa starim rukovodiocima, trebalo bi da stupe na dužnost u ponedjeljak, saznaju “Vijesti”.

Pojedini rukovodioci već su smijenjeni, pa je tako direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić dobio rješenje o razrješenju.

Na njegovo mjesto kao v.d. direktora trebalo bi da bude postavljen subspecijalista za bolesti zavisnosti Danilo Jokić, inače šef podgoričkog odbora Ujedinjene Crne Gore (UCG).

Ni direkor nikšićke Opšte bolnice Ilija Ašanin više neće pokrivati tu funkciju, na koju je izabran još 2008. godine.

Kao kandidati za v.d. direktora te ustanove pominju se specijalista otorinolaringologije Marko Mitrović, inače predsjednik Opštinskog odbora Demokratske Crne Gore u Nikšiću, hirurg Dejan Bajović i infektolog Dušanka Milatović.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović najavila razgovor sa kandidatima za v.d. direktora ustanova za petak i kazala da još nije izvjesno ko će da bude imenovan i da za svaku funkciju ima više kandidata.

Borovinić Bojović
Borovinić Bojovićfoto: gov.me

“Vijesti” su juče objavile da će za rukovodioca Opšte bolnice Berane vjerovatno da bude izabran hirurg Milorad Magdelinić.

Prema nezvaničnim saznanjima, kao mogući kandidati za vršioce dužnosti direktora ove ustanove pominjali su se Magdelinić (SNP), infektolog Milorad Živković (Prava Crna Gora) i urolog Dragan Labudović (URA). Navodno, dogovor je da SNP dobije mjesto direktora beranske bolnice, a DF ili Demokrate Doma zdravlja u toj sjevernoj opštini. Živković će, navodno, biti postavljen za čelnika beranskog Doma zdravlja “Dr Nika Labović”.

Kao najozbiljniji kandidati za v. d. direktora Opšte bolnice Bar pominju se internista Dragana Kastratović, ali i hirurg Igor Karišik i endokrinolog Valentina Kalinić.

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti stupio je na snagu u utorak, a prema novom propisu, svim direktorima koji su tu funkciju obavljali više od dva puta prestaće mandat.

Zakonom je predviđeno da direktore zdravstvenih ustanova, osim Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i Instituta za javno zdravlje (IJZ), bira ministar zdravlja, na osnovu javnog konkursa.

Većini direktora domova zdravlja i opštih bolnica nekoliko dana nakon parlamentarnih izbora produženi su mandati na još četiri godine i to bez sprovedenog javnog konkursa.

Ministarka zdravlja rekla je po dolasku na funkciju početkom decembra da veći broj rukovodilaca više od dva ili tri mandata zaredom obavlja te funkcije.

“Imali smo razgovore sa poslaničkim klubovima i, shodno dogovoru premijera sa političkim subjektima koji su trenutno pozicioni, dogovorili smo se da će određeni broj mjesta po dubini pripasti odgovarajućim političkim subjektima. Naravno da će za izbor direktora bolnica i domova zdravlja biti raspisan javni konkurs”, kazala je Borovinić Bojović za TV Vijesti.

Bonus video: