Begić: Uloga novinara u borbi protiv koronavirusa nemjerljiva i nezamjenjiva

"Primijetili smo da način komunikacije sa medijima, novinarima ne ostavlja mnogo prostora i vremena da postave sva pitanja i zbog toga smo odlučili da organizujemo trening na kome bi imali priliku da odgovorimo na apsolutno sve što bi novinari željeli da znaju vezano za vakcine i vakcinaciju protiv Kovida-19“, rekao je Begić

9958 pregleda 6 komentar(a)
Sa seminara, Foto: PR Centar
Sa seminara, Foto: PR Centar

Uloga novinara je nemjerljiva i nezamjenjiva, jer saopštavanjem provjerenih, potpunih i istinitih informacija o koronavirusu i imunizaciji pomažu zdravstvenom sistemu i preveniraju pandemiju lažnih vijesti.

To je poručio epidemiolog doktor Senad Begić na treningu „Edukacija novinara povodom predstojeće Kovid-19 imunizacije“, koji je u Budvi organizovao Institut za javno zdravlje uz podršku UNICEF-a i Britanske ambasade u Podgorici.

Begić je, kako prenosi PR centar, kazao da je zvanična politika Instituta za javno zdravlje apsolutna transparentnost i saradnja sa medijima i svim članovima društva.

„Institut za javano zdravlje posebnu pažnju posvećuje medijima i naglašava njihovu ulogu u adekvatnom, pravilnom i uspješnom postupanju sa novim koronavirosom. Primijetili smo da način komunikacije sa medijima, novinarima ne ostavlja mnogo prostora i vremena da postave sva pitanja i zbog toga smo odlučili da organizujemo trening na kome bi imali priliku da u otvorenoj, prijateljskoj, manje formalnoj atmosferi odgovorimo na apsolutno sve što bi novinari željeli da znaju vezano za vakcine i vakcinaciju protiv Kovida-19“, rekao je Begić.

Novinari su, kako smatra, nezaobilazna spona između građana i Instituta za javno zdravlje i „tu smo zbog njih i zbog svakog građanina Crne Gore“.

Begić je poručio da je uloga novinara nemjerljiva i nezamjenjiva, jer su oni ti koji pomažu zdravstvenom sistemu.

„Oni su predstavnici građana kojima je ukazana čast da u njihovo ime postavljaju pitanja. Zbog toga je naša obaveza da im budemo na usluzi. Za razliku od mnogih zemalja, kod nas je, zbog razvijene saradnje i prijateljskog odnosa između novinara i Instituta za javno zdravlje, prevenirana pandemija pogrešnih i netačnih informacija. Naši novinari se nisu bavili ekskluzivitetom, nego upravo problemima koji su postavljeni pred našu populaciju, na čemu smo im zahvalni i to je pravac u kojem treba da se razvija nezavisno novinarstvo“, jasan je Begić.

Učesnica treninga, novinarka Katarina Janković, smatra da je uloga novinara, tokom pandemije koronavirusa, veoma značajna zbog toga što oni treba da na pravi način javnosti prenesu ono što se zaista dešava.

„Ovdje smo da naučimo nešto više o samom procesu imunizacije, jer da bismo javnosti prenijeli informacije na pravi način, mi moramo da shvatimo šta je to što se dešava, na koji način će teći proces imunizacije. Trening je jako koristan i dosta ćemo naučiti. Sjutra ćemo biti još sposobniji da postavimo pravo pitanje i javnosti prenesemo prave informacije“, rekla je Janković.

Učesnik treninga novinar Dejan Bogojević, kazao je da će trening mnogo značiti novinarima, jer bez pravih podataka o imunizaciji, vrstama vakcina, ni javnost ne može da zna na koji način treba da se zaštiti od koronavirusa.

„Uloga medija i novinara je da prenesu utemeljene podatke o vakcinaciji, vakcinama, epidemiji. Na taj način ćemo svi moći da se izborimo sa epidemijom u što kraćem roku“, smatra Bogojević.

Predavači na treningu danas su bili i epidemiolog profesor doktor Dragan Laušević, farmaceut Željka Bešović i farmaceut Maja Stanković.

Bonus video: