"Dogovoren model podjele nadležnosti u izdavanju UTU dozvola"

Državni sekretar za prostorno planiranje i urbanizam, Aleksandar Ašanin održao radni sastanak sa sekretarima​ sekretarijata za urbanizam svih lokalnih samouprava u Crnoj Gori

4578 pregleda 2 komentar(a)
Podgorica (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Podgorica (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Dogovoren je model podjele nadležnosti između Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i lokalnih samouprava u dijelu izdavanja dozvola za urbanističko-tehničke uslove (UTU), saopšteno je danas iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Iz tog ministarstva je saopšteno da je državni sekretar za prostorno planiranje i urbanizam, Aleksandar Ašanin održao radni sastanak sa sekretarima​ sekretarijata za urbanizam svih lokalnih samouprava u Crnoj Gori.

"Glavna tema sastanka bila je definisanje novog modela podjele poslova između Ministarstva i lokalnih samouprava u dijelu izdavanja urbanističko-tehničkih uslova, koji bi bio usklađen sa Zakonom propisanim poslovima​ glavnog državnog arhitekte i glavnog gradskog arhitekte", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je na predlog Ministarstva,​ dogovoreno da izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za objekte do 3.000 metara kvadratnih​ bruto građevinske površine, izuzev hotela odnosno turističkog naselja sa četiri ili pet zvjezdica i turističkog rizorta, ostane u nadležnosti lokalnih samouprava.

"Poslovi izdavanja urbanističko-tehničkih uslova za objekte preko 3000 metara kvadratnih, za sve objekte za koje je obavezno raspisivanje javnog konkursa, kao i za trgove, skverove, šetališta i gradske parkove ostaće u nadležnosti Ministarstva", kazali su iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.​

Poručili su i da se sa novom preraspodjelom nadležnosti nije saglasio sekretar Sekretarijata za prostorno planiranja i održivi razvoj Opštine Ulcinj, Mehmed Mila, dok su v.d. sekretara Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj glavnog grada Podgorice, Miljan Barović i sekretarka Sekretarijata za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj opštine Kolašin, Ljiljana Raičević istakli da sekretarijati kojima rukovode imaju adekvatan kadrovski kapacitet za izdavanje UTU i za objekte preko 3000 metara kvadratnih​ bruto građevinske površine.

"Analiza koju je Ministarstvo pripremilo na osnovu podataka o broju i strukturi urbanističko-tehničkih uslova izdatih u svim crnogorskim opštinama tokom prošle godine, pokazala je da dogovorena preraspodjela nadležnosti neće imati bitnijeg uticaja na obim poslova sekretarijata za urbanizam lokalnih samouprava, a da će finansijski uticaj biti zanemarljiv", piše u saopštenju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Naveli su i da je na sastanku razgovarano i o drugim izazovima sa kojima se susreću lokalne samouprave, poput lošeg kvaliteta planskih dokumenata, neadekvatnih zakonskih rješenja, problema u procesu legalizacije bespravno sagrađenih objekata, nedostatka kadra u urbanističko-građevinskoj inspekciji i dr.

"Ašanin je ukazao na potrebu da​ sastanci poput ovog postanu redovna praksa i da se komunikacija između Ministarstva, jedinica lokalne samouprave i Zajednice opština intenzivira, ​ u cilju koordinisanijeg i efikasnijeg zajedničkog djelovanja", zaključuje se u saopštenju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Bonus video: