Mazić tvrdi da se zbog posla učlanio u DPS i iščlanio iz Sindikata Vojske, umjesto ugovora za stalno dobio otkaz

Za “Vijesti“ priča kako je sa službom počeo još u Vojsci Srbije i Crne Gore gdje je imao čin vodnika prve klase, da je 2002. godine skinuo uniformu, da bi 2010. bio ponovo angažovan nakon što mu je, kako kaže, obećano da će mu biti vraćen čin

29886 pregleda 74 reakcija 54 komentar(a)
Tomislav Mazić, Foto: Svetlana Mandić
Tomislav Mazić, Foto: Svetlana Mandić

Učlanio se u DPS i iščlanio iz Sindikata Vojske, ali je umjesto ugovora za stalno dobio otkaz i zaradio oštećenje kičme.

To je sudbina Nikšićanina Tomislava Mazića koji je devet i po godina bio vojnik po ugovoru.

Za “Vijesti” priča da se po preporuci prijatelja učlanio u DPS, a po preporuci nadređenog napustio Sindikat, kako bi dobio rješenje za stalno. Umjesto toga, dobio je, ističe, dva diskusa.

Kaže da mu je falilo pola godine da bi, umjesto terapije, dobio otpremninu od desetak hiljada eura.

Sada se uzda u novo vojno rukovodstvo i sud.

Za “Vijesti“ priča kako je sa službom počeo još u Vojsci Srbije i Crne Gore gdje je imao čin vodnika prve klase, da je 2002. godine skinuo uniformu, da bi 2010. bio ponovo angažovan nakon što mu je, kako kaže, obećano da će mu biti vraćen čin.

“Bio sam angažovan u kasarni u Nikšiću. Rekli su mi da radim koju godinu na ugovore na godinu i pola godine, koji su mi produžavani. Krajem 2010. došao sam na ispomoć u Brezovik, gdje sam radio u čuvarskoj službi do 2013. Tada mi je jedan prijatelj rekao da treba da se učlanim u DPS i da će mi biti vraćen čin, što sam i uradio. Otišao sam u Plužine, odakle je moja starevina, i učlanio se u DPS. Izigran sam, jer sam 2016. potpisao zadnji ugovor na tri godine, a do tada svi su ugovori bili na pola godine i godinu”.

Ističe da ga politika nije interesovala, da nije želio da bude član bilo koje političke partije, ali da je člansku knjižicu DPS-a uzeo samo zbog posla. “Prihvatio sam s namjerom da će mi vratiti čin i da ću se ostvariti u vojnom pozivu”.

Do 2016. ugovori su bili na pola godine i godinu, da bi te godine dobio trogodišnji ugovor koji je, nakon isteka, prekinut.

“Tek sam 2016. godine dobio ugovor na tri godine mada je to trebalo da bude davno urađeno”.

U julu 2019. godine dobio je otkaz, iako ga je nadređeni, kako tvrdi Mazić, prethodno savjetovao da se iščlani iz Sindikata Vojske kako bi mu ugovor bio produžen.

“Ja sam se tada iščlanio iz Sinidkata i predao potrvdu koja to potvrđuje. Poslije nekoliko dana zvali su me da mi kažu da više nijesam pripadnik Vojske i da mi neće produžiti ugovor. Da sam imao deset godina staža u Vojsci, ostvario bih otpremninu u iznosu od oko deset hiljada eura. Za noćni, prekovremeni i rad za vrijeme praznika, za to devet i po godina rada, duguju mi 10.370 eura. Moje tužbe idu sa Osnovnog na Viši sud i vraćanje u krug. Čekam novo rukovodstvo, nadam se da će me primiti nova ministarka i da će čuti moja obrazloženja. Sve crno na bijelo imam, šta su mi radili, kako su mi napravili, da su me doveli do prosjačkog štapa”.

Mazić je razveden i ističe da nije u mogućnosti da plati sinu fakultet, niti bivšoj ženi alimentaciju.

“Oštećen sam od Vojske u svakom smislu i to samo može da pokaže dokumentacija. Ja to ne mogu da kažem u dvije riječi, ali može dokumentacija u dva dana, jer je toliko potrebno da izađe na vidjelo moj i slučaj mojih kolega koji su oštećeni. Volio bih da nas ministarka primi, da porazgovaramo, da vidimo da li oni nastavljaju dosadašnju praksu ili možemo da ostvarimo svoja prava. Vratio bih se u VCG, međutim, zdravstveno sam uništen, što pokazuje moja medicinska dokumentacija”.

"Totalni haos" u Brezoviku od 2016.

Mazić tvrdi da su uslovi u Brezoviku do 2016. godine bili dobri i da je ponosan jer se za sve te godine rada nije desio nijedan incident. Međutim, prema njegovim riječima, od 2016. godine nastaje “haos” - ekstremno niske temperature, stalna promjena “spiskova rada” na kojima nije određena satnica.

"Bio je totalni haos. Smrzavali smo se, objekat je bio bez struje i bez grijanja. Dali su nam vojnu opremu i pravdali se da smo obezbijeđeni. Tada sam dobio dva diskusa, ukočenost ramena, oduzimanje desne strane".

Ministarstvo: Provjerićemo sve tvrdnje

Iz Ministarstva odbrane kazali su da su im se od 2017. godine do 7. decembra 2020. obratila 22 lica, koja su bila vojnici po ugovoru, a kojima nije produžen ugovor.

Istakli su i da će ponovo provjeriti sve tvrdnje Mazića.

“Kao glavni razlog za to što im nije produžen ugovor, naveli su da smatraju da je osnov njihova nacionalna pripadnost ili članstvo u sindikalnoj organizacija Sindikat odbrane i Vojske CG… Komisija za žalbe donijela je odluku da se odbijaju žalbe vojnika kojima je istekao ugovor i potvrdila prvostepena rješenja, sa objašnjenjem da je tim licima zakonito prestala služba... i da nije postojao bilo kakav vid diskriminacije. Na osnovu evidencije, utvrđeno je da pomenuta lica u sudskom postupku nijesu dokazala da su diskriminisani po političkoj ili nacionalnoj osnovi, odnosno zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, kao zakonski zastupnik Ministarstva odbrane, nije dostavio ovom organu pravosnažne presude po istom osnovu”, stoji u odgovoru Ministarstva odbrane.

Od početka decembra 2020. godine do danas podneseno je šest žalbi na rješenja Ministarstva odbrane donijeta prije 7.decembra prošle godine, a riječ je o raspoređivanju na radno mjesto, određivanju čina, naknadi putnih troškova, odluci o izboru kandidata za prijem u službu u VCG, izmjeni uvjerenja o zaradama i sporazumnom prestanku radnog odnosa.

Iz Ministarstva su pojasnili da se prvi ugovor sa licem koje se prima u službu u Vojsci zaključuje na godinu, a naredni na tri godine, pod uslovom da to potrebe Vojske zahtijevaju.

Proceduru za postupak prestanka službe vojnicima, po službenoj dužnosti, pokreće pretpostavljeni i to mjesec prije isteka ugovorenog roka.

Što se Brezovika tiče, “planski se pristupa organizaciji rada profesionalnih lica angažovanih u ovim objektima, a primjenjuje se i propisana zaštitna oprema”.

Bonus video: