Đukanović ostaje bez zemlje u Budvi

Kompleks na samom ulazu u Budvu, u podnožju brda Košljun, vlasništvo firme predsjednika države i lidera DPS-a i njegovog kuma Vuka Rajkovića, biće prodat jer ni nakon 12 godina nisu vratili kredit od pet miliona eura

75370 pregleda 1959 reakcija 88 komentar(a)
Brdo Košljun na ulazu u Budvu, Foto: Vuk Lajović
Brdo Košljun na ulazu u Budvu, Foto: Vuk Lajović

Atraktivni zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadrata na samom ulazu u Budvu, u podnožju brda Košljun, vlasništvo “Global Montenegra“, firme predsjednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića, biće prodat jer partneri ni nakon 12 godina nijesu vratili kredit od pet miliona eura.

To proističe iz najnovijeg tereta koji je upisan u list nepokretnosti, u koji su “Vijesti“ imale uvid.

“Zabilježba obavještenja o početku namirenja duga nastalog po osnovu ugovora o hipoteci ovjerenog u Osnovnom sudu u Podgorici 13. februara 2008. i aneksa ovjerenog u Osnovnom sudu u Podgorici 25. februara 2009“, piše u teretu koji je 3. februara upisan u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na devet parcela vlasništvo firme "Global Motenegro“.

Iako se ne navodi ko je pokrenuo postupka namirenja duga, očigledno se radi o podgoričkoj kompaniji “Holdco east“, koja je od kraja novembra prošle godine novi povjerilac kome Đukanović i njegov partner Rajković moraju da vrate milionski kredit koji su uzeli za kupovinu placa. Naime, ta firma je tada upisala hipoteku u iznosu od pet miliona eura u kojoj se navodi da su novi povjerilac, te se upravo pominje ugovor i aneks koji je Đukanovićeva firma ovjerila u februaru 2008. i 2009.

Početak namirenja milionskog duga uslijedio je nakon što je pet dana ranije na iste parcele javni izvršitelj donio rješenje o izvršenju, kojim je zabranio raspolaganje imovinom.

“Zabilježba rješenja o izvršenju javnog izvršitelja Aleksandra Boškovića iz Podgorice od 21. janura sa zabranom izvršnom dužniku i dužniku izvršnog dužnika (i drugim licima koja učestvuju u postupku izvršenja) bilo kakvo raspolaganje imovinom ili prikrivanje imovine izvršnog dužnika“, upisan je u katastar 29. januara.

I prema posljednjem izvještaju Centralne banke račun “Global Montenegra“ blokiran je na 12.456.821 euro. Zvanični podaci na sajtu CBCG pokazuju da se radi o blokadi po rješenju javnog izvršitelja Aleksandra Boškovića koje je donijeto 9. septembra 2016. i rješenju javnog izvršitelja Aleksandre Tomković Vukoslavčević po rješenju koje je donijeto 8. novembra te godine. Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), riječ je o rješenjima kojima je određeno izvršenje upisom, pljenidbom, procjenom i prodajom udjela Vuka Rajkovića.

Iz “Global Montenegra“ su se oglasili početkom januara, nakon što je objavljena milionska blokada, navodeći da državi ne duguji ni jedan jedini cent na ime bilo kog poreza ili bilo kog doprinosa.

“Kao pravno lice, firma ‘Global Montenegro’ duguje drugom pravnom licu iznos ugovorenog kredita i prispjelih kamata“, obrazložili su iz Đukanovićeve firme. Đukanović i Rajković su osnivači firme. Đukanović je vlasnik 50 odsto udjela, ali je prenio prava upravljanja zbog državne funkcije.

Lider DPS-a je sa Rajkovićem osnovao firmu “Global Montenegro”, koja je trgovala zemljišni kompleks u Budvi krajem februara 2007. od starobudvanske porodice. Đukanović je u nekoliko navrata objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbijedila zahvaljujući kreditu od pet miliona eura koji je podigao kod Hipo Alpe Adria banke (sada Adiko banka).

Kredit je uzet 14. februara 2008. godine, a godinu kasnije aneksom ugovora, bio je “premješten” u nadležnost “Hypo Alpe Adria Bank Development”. Banka je svih prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljišnim parcelama, da bi početkom marta 2019, kredit bio ustupljen “Heta Asset Resolution”, koja je upisala hipoteku na pet miliona eura sa zabranom otuđenja.

Od sredine novembra prošle godine, podgorička kompanija “Holdco east“ povjerilac je kredita od pet miliona eura. Kompanija je 18. novembra u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine upisala hipoteku i time blokirala Đukanovićevu zemlju.

Riječ je o atraktivnom placu, jer je na parceli važećim Detaljnim urbanističkim planom “Podkošljun“ ucrtan rezidencijalni kompleks od četrdesetak vila. Predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana bruto građevinske površine 27 hiljada kvadrata.

Hipoteku upisali tek krajem novembra prošle godine

Firma “Holdco east“ je registovana 4. maja 2018. godine i vodi se kao malo preduzeće sa jednim zaposlenim, a šifra djelatnosti je “konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem”.

Kompanija je u 2018. imala gubitak od 615.488 eura, a 2019. je minus iznosio 3,88 miliona. Prema podacima CRPS, firmu je osnovala “Seta Montenegro“. Izvršni direktor je Ivan Popović, a ovlašćeni zastupnici su Mabry Patrick Thomas i “Holdco east”. Popović je izvšni direktor i u “Seta Montenegro“, a isti su i ovlašćeni zastupnici, dok je kompaniju osnovala firma “Seta Holdco S.A.R.L”.

“Seta Montenegro” i “Hedco east” su prije dvije i po godine preuzele faktoring kompaniju “Heta”, bivši “Hypo lizing”, a koja je formalno ugašena u julu prošle godine. Za to preuzimanje morala je Agencija za zaštitu konkurencije da daje saglasnost, što je i učinila u febuaru 2018.

“Global Montenegro” je prije 12 godina uzeo kredit od Hypo Alpe Adria banke, a kako ga nije vraćao banka je potraživanje prenijela na svoju faktoring kompaniju “Heta” koja je upisala hipoteku na sebe.

Neobično je da je Popovićeva firma tek krajem novembra prošle godine, dvije godine nakon preuzimanja “Hete”, hipoteku upisala na sebe.

Bonus video: