Carević odobrio još pola miliona za plate Vodovodu i Komunalnom preduzeću

Novac odobren za radnike Vodovoda i Komunalnog, sjednica SO zakazana za 10. februar kako bi se došlo do rješenja blokade imenovanja direktora opštinskih preduzeć

15436 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Carević, Foto: Luka Zeković
Carević, Foto: Luka Zeković

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević odobrio je da se 550 hiljada eura sa opštinskog računa isplati direktno za više od 500 zaposlenih u dva opštinska preduzeća, Vodovod i kanalizacija i Komunalno preduzeće, kako bi radnicima bile isplaćene dvije zarade.

To je drugi put da Carević prebacuje novac tim opštinskim preduzećima, što je učinio i krajem decembra prošle godine, kada je sa opštinskog računa prebacio 520 hiljada eura, takođe za usplatu dvije zaostale zarade. Praktično, za nepuna dva mjeseca iz opštinska kase na račune Vodovoda i Komunalnog prebačeno je više od milion eura.

Carević je još krajem decembra, kada je prebacio novac na račune preduzeća, kritikovan od predstavnika NVO sektora i opozicionih partija da je zakonski upitno da se novac može transferisati.

Prvi čovjek Budve ponovo je posegnuo za ovakvom finansijskom transakcijom, potpisujući asignacije sa vršiocima dužnosti direktora dva najveća opštinska preduzeća, kako bi se riješio višemjesečni problem nemogućnosti da se u Centralni registar privrednih subjekata upišu predložena direktorska imena od strane nove vlasti.

Kao zakonski osnov i ovoga puta je Carevićev tim našao obaveze koje Opština ima prema preduzećima - plaćene su fakture Vodovoda koje su ispotavljene Službi zaštite i spasavanja na ime korišćenja vode, a sa druge strane plaćene su obaveze koje imaju i prema komunalcima.

Na dnevnom redu zasjedanja je budžet za ovu godinu, kao i Plan investicija i program uređenja grada, ključni dokumenti za funkcionisanje administracije. Ali hitnost u održavanju sjednice, te smirivanju tenzija između političkih partija, uslovio je i termin raspuštanja upravnih i odbora direktora opštinskih preduzeća i savjeta ustanova kulture. Naime, 7. februara im prestaje mandat, pa je zato zasjedanje lokalnog parlamenta moralo biti hitno održano kako bi se imenovali novi sazivi i omogućilo funkcionisanje preduzeća i ustanova čiji je osnivač Opština.

Iako na računima preduzeća ima novca, v.d. direktori Komunalnog Predrag Ivanović i Vodovoda Jasna Dokić niu upisani u Centralni registar privrednih subjekata, čime nemaju deponovan potpis da mogu isplatiti zarade zaposlenima, ali i potpisivati ostale papire neophodne za funkcionisanje firmi.

Nova gradska uprava poništila je sve odluke koju je ljetošnja dvoipomjesečna administracija Nikole Divanovića donijela, pa čak i izbore direktora u ova dva preduzeća. Takvu skupštinsku odluku ne priznaje Centralni registar u kome se i dalje kao direktori preduzeća vode kadrovi koje je postavio DPS, nakon nasilne smjene vlasti.

Problem je ispao i što vladajuće partije nisu mjesecima uspjele da se dogovore oko formiranja izvršne vlasti. Predstavnici vladajućih partija juče su se dogovorili da se sjednica lokalnog parlamenta, koja je trebalo da bude održana 28. decembra, održi 10. februara.

Na dnevnom redu zasjedanja je budžet za ovu godinu, kao i Plan investicija i program uređenja grada, ključni dokumenti za funkcionisanje administracije. Ali hitnost u održavanju sjednice, te smirivanju tenzija između političkih partija, uslovio je i termin raspuštanja upravnih i odbora direktora opštinskih preduzeća i savjeta ustanova kulture.

Naime, 7. februara im prestaje mandat, pa je zato zasjedanje lokalnog parlamenta moralo biti hitno održano kako bi se imenovali novi sazivi i omogućilo funkcionisanje preduzeća i ustanova čiji je osnivač Opština.

Time će biti riješeni i problemi Vodovoda i Komunalnog, jer će na sjednici biti predloženi novi odbori direktora, koji će nakon toga moći i izabrati vršioce dužnosti direktora.

Bonus video: