Starograđani apeluju na ubrzanje radova kako bi Ulcinj spremno dočekao turiste

Karamanaga je podsjetio da su mještani Starog grada zavisni od sezone i da unutar drevnih zidina postoji veliki broj kreveta u luksuznim apartmanima, nekoliko vrhunskih ugostiteljskih objekata, veliki muzejski kompleks, gradske zidine, Slavni trg i druge mnoge znamenitosti koje su interesantne turistima iz zemlje i regiona

14141 pregleda 66 reakcija 5 komentar(a)
Stari grad Ulcinj, Foto: Shutterstock
Stari grad Ulcinj, Foto: Shutterstock

Predsjednik Društva prijatelja Starog grada Ismet Karamanaga apelovao je da se ubrza rekonstrukcija ulica u Starom gradu i što prije sanira dio zidina obrušenih u nedavnom klizištu.

On je u otvorenom pismu predjsedniku Opštine Ulcinj Ljoru Nrekiću naveo da Starograđani smatraju da radovi na rekonstrukciji ulica ne idu željenom dinamikom.

“Trebalo bi da budu završeni do aprila, ali način kako to investitori i izvođači rade, sumnjamo da će to biti gotovo do početka sezone“.

Karamanaga je podsjetio da su mještani Starog grada zavisni od sezone i da unutar drevnih zidina postoji veliki broj kreveta u luksuznim apartmanima, nekoliko vrhunskih ugostiteljskih objekata, veliki muzejski kompleks, gradske zidine, Slavni trg i druge mnoge znamenitosti koje su interesantne turistima iz zemlje i regiona.

“Tu smo i mi, oko 150 žitelja, koji danonoćno do svojih kuća moramo da dolazimo preko raskopanih ulica. Ali, isto tako, molimo Vas da preko kompetentnih državnih i opštinskih struktura, utičete na sanaciju urušenog dijela zidina sa južne strane Starog grada jer postoji opasnost od daljeg obrušavanja“, poručio je Karamanaga Nrekiću.

Zamolio ga je da se i angažuje oko sudbine nedovršenog objekta blizu klizišta, koji je, kako je naveo, devastirao postojeći ambijent kula i revelina u Starom gradu.

“Molimo Vas da stupite u kontakt sa vlasnicima i nadležnim institucijama, kako bi se objekat ili uklonio ili priveo zamišljenoj namjeni. Kako on danas izgleda, predstavlja ruglo koje svakim danom sve više baca sjenku na našu istoriju staru dvije i po hiljade godina“, stoji u pismu Nrekiću.

Karamanaga je naveo da bez obzira na koronu, mještani Starog grada očekuju bolju turističku sezonu.

“Nastojanja da se ovi problemi riješe, daće doprinos i boljoj sezoni ali i kvalitetnijem životu“.

Bonus video: