Puške na vještačenju zbog tri ubijene srne

Krivolov na Goliji, policija saslušala dvojicu lovaca, pas jednog od njih pronađen kraj upucane zakonom zaštićene divljači...

19099 pregleda 97 reakcija 28 komentar(a)
Krivolov cvjeta na Goliji: Pas kraj ubijenih životinja, Foto: Privatna arhiva
Krivolov cvjeta na Goliji: Pas kraj ubijenih životinja, Foto: Privatna arhiva

Policija je uzela izjave od dvojice lovaca, oduzela im puške i predmet predala Osnovnom tužilaštvu, nakon što su na planini Goliji, kod Nikšića, ubijene tri srne.

Iz policije je “Vijestima” rečeno da je lovački pas jednog od lovaca zatečen pored ubijenih srna i da će oduzete puške biti predmet vještačenja.

“Sve je predato osnovnom državnom tužiocu na dalju nadležnost“.

Srne su zakonom zaštićena divljač, a ubijene su na lokalitetu Petrova dola, gdje su prije sedam godina pronađeni ostaci devet ubijenih srna.

Mještani ne kriju nezadovoljstvo što, kako ističu, nikako ne mogu da izađu na kraj sa krivolovcima koji ne prezaju da ubiju plemenitu divljač koju bi trebalo da štiti zakon.

“Ovo više nije lovstvo, već istrebljenje, i nije mi jasno kako više imamo i ptica na grani. Nažalost, ovo je ‘dugometražna’ kriminalna lovačka priča koja nikako da se završi“, kazao je jedan od lovaca koji godinama bezuspješno pokušava da u lovstvu “ispravi krivu Drinu“, a koji ovog puta nije želio da se njegovo ime objavi.

Lovočuvar Peko Goranović kaže da je obilazio teren kada je čuo puške iz Petrovih dola.

“Otišao sam tamo i sa udaljenosti od nekih 50 metara vidio da su tamo dvojica lovaca. Pozvao sam upravnika lovišta i policiju koji su došli i tu smo našli tri ubijene srne. Ne treba podsjećati da je srna zaštićena divljač”, kazao je “Vijestima” Goranović, koji kontroliše 220 kvadratnih kilometara prostora, na kome žive tri zaštićene vrste - medvjed, srna i veliki tetrijeb. On kaže da mu, kada je potrebno, u pomoć priteknu još dvojica-trojica čuvara, ali i policija.

Upravnik lovišta kojim gazduje Lovačko društvo “Dr Zoran Kesler” Milovan Minić ističe da krivolovce izgleda ne može zaustaviti ni “četa ljudi”.

“Pored ubijenih srna zatekli smo lovačkog psa, a kasnije je policija pronašla i dvojicu lovaca koji u tom trenutku nijesu bili pored srna. Nažalost, ne možeš nečiju svijest da promijeniš, jer on ako je naumio da ubije srnu - to će uraditi koliko god nas da je na terenu“, kazao je Minić.

On je rekao da posljednjih mjesec dana na teren idu sa policijom, da su i dron nabavili, i da se maksimalno bore protiv krivolova.

Mještani Golije se već petnaestak godina bore protiv uništavanja plemenite divljači na planini. Slali su brojne dopise nadležnima, organizovali i proteste, a sve to je rezultiralo, kako su više puta isticali, “privođenjem i šikaniranjem ljudi koji su podnosili prijave”.

“Nije nepoznanica da se srne i zaštićena divljač na Goliji ubijaju godinama, a da niko ništa povodom toga nije preduzeo”, kazao je jedan od mještana. Lovna sezona 2013/14. počela je tako što je na dan otvaranja, 6. oktobra, u Goliji ubijena košuta. To se na istom lokalitetu dogodilo i u januaru 2012. Srne na lokalitetu Petrova dola svake zime traže spas od snjegova u Pivi i planinama Hercegovine.

Veterinari nijesu uspjeli da spasu srndaća ranjenog u Pivi

Nepoznati krivolovac prošle sedmice je u rejonu sela Goransko, kod Plužina, odstrijelio srndaća. Ranjenu životinju jurili su lovački psi. Srndaća je pronašla policijska patrola i dovezla ga u Veterinarsku ambulantu “Bogdan“ u Plužinama, ali veterinari nijesu uspjeli da spasu životinju koja je pogođena hicem iz karabina u predjelu kičmenog stuba.

Na području Pive je i prije osam godina, takođe u krivolovu, ubijen srndać, a tada je počinilac otkriven i kažnjen.

Srndać je zaštićen lovostajem, a odstrel je moguć samo uz odobrenje resornog ministarstva koje određuje i broj jedinki za odstrel.

Bonus video: