Varhelji: Borba protiv korupcije ključni cilj

"Međutim, važno je naglasiti da se finansiranjem projekata EU upravlja u Crnoj Gori, kao i drugdje, u skladu sa nizom strogih procedura upravljanja i kontrole. To uključuje tehničke i finansijske verifikacije, provjere na licu mjesta i inspekcije koje može da izvrši Evropska kancelarija za borbu protiv prevara", naveo je Varhelji

14096 pregleda 157 reakcija 11 komentar(a)
Varhelji, Foto: Boris Pejović
Varhelji, Foto: Boris Pejović

Evropski komesar za pregovore o pridruživanju Oliver Varhelji rekao je da je vladavina prava jedna od osnovnih vrijednosti EU i presudni element procesa pristupanja, koji određuje ukupan tempo pregovora Crne Gore o pristupanju Evropskoj uniji.

U odgovoru na pitanje poslanice Evropskog parlamenta Dominik Bild o malteškim investicijama u Crnoj Gori i optužbama da je u tim poslovima bilo korupcije, Varhelji je naglasio da je borba protiv korupcije u Crnoj Gori ključni cilj procesa pridruživanja.

"Očekuje se da će Crna Gora uspostaviti evidenciju efikasnih i konkretnih istraga, krivičnih gonjenja i osuda u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala. Evropska komisija pažljivo prati napredak Crne Gore u ovim oblastima, uključujući i kroz posljednji paket izvještaja o proširenju EU, koji je Evropska komisija (EK) usvojila 6. oktobra 2020. godine, i očekuje da će svi navodi o korupciji dobiti vjerodostojne, nezavisne i efikasne institucionalne odgovore", rekao je Varhelji, piše Dan.

Osvrćući se na aferu "Možura", koja je u centru pažnje malteških investicija u Crnoj Gori, on je naglasio da nije bilo finansiranja iz Evropske unije u kontekstu projekta vjetroelektrane Možura.

"Međutim, važno je naglasiti da se finansiranjem projekata EU upravlja u Crnoj Gori, kao i drugdje, u skladu sa nizom strogih procedura upravljanja i kontrole. To uključuje tehničke i finansijske verifikacije, provjere na licu mjesta i inspekcije koje može da izvrši Evropska kancelarija za borbu protiv prevara", naveo je Varhelji.

Što se tiče Malte, kako je objasnio, Evropska komisija je osudila atentat na novinarku Dafne Karuana Galiciju (koja je istraživala korupcijuu Crnoj Gori) i pomno prati najnovija dešavanja u istrazi njenog ubistva.

"Evropska komisija priznaje činjenicu da Malta blisko sarađuje sa Venecijanskom komisijom na praćenju preporuka u vezi sa vladavinom zakona, uključujući nezavisnost pravosuđa i borbu protiv korupcije. Komisija pozdravlja reforme koje jeusvojila Malta u ovoj oblasti. Prvi godišnji izvještaj o vladavini zakona, koji je Evropska komisija usvojila na jesen 2020. godine, a koji je obuhvatio značajne događaje u pogledu pravosudne nezavisnosti i borbe protiv korupcije u državama članicama EU, uključujući Maltu, djelovaće kao preventivno sredstvo, produbljujući dijalog i zajedničku svijest o pitanjima vladavine prava", istakao je Varhelji.

Bonus video: