NABAVKA VAKCINA

Odbijena inicijativa za saslušanje Borovinić: Demokrate, SDP i CnB za, DF i SNP bili uzdržani

“Ovdje postoji poreba da se nedolaskom zaštiti nesposobnost ministarke Borovinić Bojović i to govori više od riječi”, poručila je Vuksanović Stanković

23036 pregleda 370 reakcija 48 komentar(a)
Sa sjednice Obdora, Foto: Printscreen YouTube
Sa sjednice Obdora, Foto: Printscreen YouTube

Odbor za zdravstvo Skupštine Crne Gore odbio je inicijativu poslanice Socijaldemokratske partije Draginje Vuksanović Stanković za održavanje konsultativnog saslušanja ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović o nabavci vakcina protiv koronavirusa. Za inicijativu su glasala četiri poslanika, a isto toliko ih je bilo protiv.

Inicijativu su podržali predsjednik Odbora Srđan Pavićević, članovi Odbora iz Demokrata Albin Ćeman i Tamara Vujović i članica Odbora Draginja Vuksanović Stanković (SDP), dok su takođe četiri člana iz koalicije Za budućnost Crne Gore (DF i SNP) bili udržani, pa zbog toga predlog nije dobio potrebnu većinu. Sjednici Odbora nijesu prisustvovali članovi iz redova DPS-a i SD-a.

Poslanici vlasti predložili su da se naknadno obavi saslušanje, kada sjednici Odbora budu prisustvovali i poslanici opozicije. Vuksanović Stanković je kazala da je to samo izgovor da se sjednica Odbora odgodi.

Vuksanović Stanković je kazala da je njena inicijativa bila u interesu građana, a ne političkih partija.

“Ovdje postoji potreba da se nedolaskom zaštiti nesposobnost ministarke Borovinić Bojović i to govori više od riječi”, poručila je Vuksanović Stanković.

“Ne znam šta je danas preče od ove teme u Crnoj Gori”, poručila je Vuksanović Stanković i dodala da je bitno da ministarka dođe i odgovori na pitanja.

Poslanik Vladimir Dobričanin (UCG) je kazao da on već zna odgovore na većinu pitanja koje je Vuksanović Stanković postavila. Kazao je da je sistem spreman za vakcinaciju i da će vjerovatno biti elektronsko zakazivanje.

Naveo je i da se iz Berlina čekaju podaci o britanskom soju u Crnoj Gori, ali kao je dodao očekivano je da tog soja već ima u Crnoj Gori.

Predsjednik Odbora Srđan Pavićević je poručio da Odboru mora biti saopštena istina o vakcinaciji, jer su oni tu zbog građana Crne Gore.

"Ja se nadam da će ministarka imati mogućnost da na ovom mjestu saopšti sve ono o čemu se spekuliše", kazao je Pavićević i dodao da je imperatim "opšte dobro", a ne, kako je dodao" politizacija zdravlja".

Pavićević je poručio i da je obaveza opozicije da dođe na sjednicu Odbora, na kojoj će se raspravljati o vakcinaciji.

Ne znamo kada će vakcinacija

Vuksanović Stanković je, na početku sjednice kazala da je na kontrolno saslušanje potrebno pozvati ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović i direktora IJZ Igora Galića, a po procjeni Odbora možda i još nekoga.

Crna Gora je, kako kaže Vuksanović Stanković, među nekoliko evropskih država koje još nijesu započele vakcinaciju, a, kako dodaje, ne znamo ni kada će.

“Zbog toga je potrebno hitno saznati razloge zašto nije počela vakcinacija i kada će početi”, poručila je poslanica SDP-a.

Podsjetila je i da je ministarka ranije obećala početaka vakcinacije krajem januara ili početkom februra, ali i odbila donacije vakcina.

“Ako vi na dnevnom nivou imate oko 500 zaraženih građana zaista smatramo da je to pitanje života i smrti i odgovore građani očekuju”, poručila je Vuksanović Stanković.

Poslanik Vladimir Dobričanin (UCG) smatra da prethodna vlast nije ništa uradila kako bi se sa vakcinacijom krenulo na vrijeme.

Kaže i da je potrebno da se saslušanje ministarke Borovinić Bojović odgodi za vrijeme kada svi poslanici budu u Skupštini, odnosno kada se i opozicija prati u parlament.

Vuksanović Stanković je odgovorila da nikoga ne optužuje, samo traži odgovore.

“Da je ova vlast nesposobna po ovom pitanju jeste, nemojte vašu nesposobnost da pravdate nečinjenjem prethodne vlasti”, poručila je Vuksanović Stanković.

Kaže i da je potrebno da se saslušanje ministarke Borovinić Bojović odgodi za vrijeme kada svi poslanici budu u Skupštini, odnosno kada se i opozicija prati u parlament.

Dobričanin je kazao da su se vakcine nabavljale u junu, julu, avgustu i septembru.

“Ova bolest koja nas je zadesila ima uticaj na sve sfere života i moramo da mislimo i na sezonu”, kazao je Dobričanin.

Vuksanović Stanković je odgovorila da nikoga ne optužuje, samo traži odgovore.

Predsjednik Odbora Srđan Pavićević je pozvao je na konstruktivnu raspravu bez, kako je kazao političkih podjela.

“Dok sam ja predsjednik Odbora, ovaj Odbor će imati prioritet u zdravlju građana, a političke podjele ćete ostaviti iza ovih vrata”, poručio je kazao je Pavićević.

Naveo je i da je riječ o problemu od opšteg nacionalnog interesa.

I on je bio stava da je potrebno da sjednici Odbora tokom rasprave o vakcinaciji prisustvuju i vlast i opozicija.

“Trenutno je prioritet tema drugačiji. Prioritet je trenutno da vidimo kako iz ovoga da izađemo i kako da što prije obezbijedimo nešto što je za opšte dobro stanovništva”, poručio je Pavićević.