Mitrović u Hrvatskoj: Primarni cilj je da Crna Gora bude ekološka država u pravom smislu te riječi

Dodao je da su Hrvatska i Crna Gora povezane i kopnom i morem, te da je stoga zajedničko djelovanje sa ciljem zaštite životne sredine i unapređenja kvaliteta života građana naše dvije države nepobitno

3041 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma

Jedan od primarnih ciljeva je da Crna Gora bude ekološka država u pravom smislu te riječi, a ne samo na papiru, kazao je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović u razgovoru sa hrvatskim ministrom gospodarstva i održivog razvoja, Tomislavom Ćorićem.

Mitrović boravi u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj koji je ocijenio značajnom u kontekstu daljeg snaženja regionalnih partnerskih odnosa.

On je istakao da bi strategija sveukupnog razvoja Crne Gore trebalo da bude usaglašena sa principima i pravilima zaštite životne sredine.

Dodao je da su Hrvatska i Crna Gora povezane i kopnom i morem, te da je stoga zajedničko djelovanje sa ciljem zaštite životne sredine i unapređenja kvaliteta života građana naše dvije države nepobitno.

"Saradnja sa Hrvatskom će doprinijeti primjeni iskustava i dobre prakse, posebno u dijelu realizacije aktivnosti iz Poglavlja 27, kako bi se ubrzao proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji", kazao je on.

Hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja, Tomislav Ćorić istakao je da će bliža saradnja između dva resora doprinijeti rješavanju zajedničkih problema. Tim povodom su dogovorene i konkretne aktivnosti Stalne crnogorsko-hrvatske komisije za upravljanje vodama.

Mitrović i Ćorić
Mitrović i Ćorićfoto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma

Kako se navodi u saopštenju, Crna Gora i Hrvatska godinama zajednički djeluju u okviru regionalnih i multilateralnih foruma.

U saopštenju su kazali da je na sastanku resornih ministara razmotreno uspostavljanje ekološke mreže Natura 2000 između dvije države.

Teme sastanka su bile i saradnja u oblasti zaštite mora i podmorja, upravljanja otpadom, prekograničnog sprječavanja zagađenja voda i pomorskog saobraćaja. Dodatno, sagledavani su modeli upravljanja nacionalnim parkovima i aktuelizovano pitanje uspostavljanja informacionog sistema u oblasti životne sredine.

Takođe, navedeno je i da će države će sarađivati po pitanjima obrazovanja i edukacije građana u oblasti ekologije kroz zajedničke projekte, razmjene stručnjaka i informacija.

Bonus video: