Evropska studentska unija: Poštovati autonomiju i odluke Studentskog parlamenta UCG

"U crnogorskoj javnosti je pokrenut veliki pritisak od strane rektora i uprave UCG, u namjeri diskreditacije SPUCG i njegovih predstavnika, čime se pokazala tendencija miješanja u autonomiju predstavnika studenata"

6636 pregleda 12 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (SPUCG) dostavio je saopšenje Evropske studentske unije (ESU), koja je, kako navode, krovna organizacija 45 nacionalnih unija studenata Evrope i zastupa interese preko 20 miliona studenata, a čije je SPUCG postao punopravni član 2016. godine. Kako su kazali iz SPUCG, ESU je zbog aktuelne situacije na Univerzitetu Crne Gore usvojila saopštenje koje će dostaviti predsjedniku Vlade Crne Gore, Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Skupštini Crne Gore, Delegaciji Evropske unije u Podgorici, Kancelariji Savjeta Evrope u Podgorici i Misiji Crne Gore pri Evropskoj uniji.

Saopštenje ESU, koje nam je dostavio SPUCG, prenosimo integralno. "26. januara 2021. godine, Skupština Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG) jednoglasno je odlučila da podrži inicijativu podnijetu od strane pet od petnaest članova Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore (UCG), a koja se odnosila na smjenu predsjednika Upravnog odbora i rektora UCG. Ova odluka je donijeta nakon mnogobrojnih pokušaja SPUCG i studentskih predstavnika da sarađuju sa upravom UCG u odlučivanju o pitanjima koja se ozbiljno tiču prava i obrazovnih interesa studenata na UCG. Tačnije, uprava UCG je pokazala slabo interesovanje za željom za ulaganje u univerzitetsku infrastrukturu, nije uspjela u implementaciji praktične nastave shodno odredbama Zakona o visokom obrazovanju, a istovremeno se nije pozabavila ni problemom degradacije znanja i kompetencija zbog hiperprodukcije diploma. Nakon saopštenja o jednoglasnom prihvatanju inicijative, u crnogorskoj javnosti je pokrenut veliki pritisak od strane rektora i uprave UCG, u namjeri diskreditacije SPUCG i njegovih predstavnika, čime se pokazala tendencija miješanja u autonomiju predstavnika studenata. Evropska studentska unija (ESU) podržava SPUCG u ovoj situaciji borbe za autonomiju, nezavisnost i demokratsko predstavljanje studentskog pokreta Crne Gore, i traži od UCG da obezbijedi slobodu govora, podrži akademske vrijednosti i da podstakne, a ne umanjuje, slobodno okruženje za rad studentskih predstavnika. ESU, zajedno sa SPUCG: Poziva na prekid svakog spoljašnjeg uticaja na rad studentskih organizacija; Poziva na prekid svakog spoljašnjeg uticaja na odluke studentskih predstavnika, a u cilju poštovanja demokratskih principa i očuvanja akademskih sloboda; Poziva na dalji dijalog i razumijevanje od strane uprave UCG u pogledu poštovanja autonomije procesa donošenja odluka unutar studentskih organizacija. ESU stoji čvrsto i solidarno uz SPUCG i njegove predstavnike, i protivi se svim oblicima nedemokratskih i prisilnih radnji usmjerenih na ograničavanje autonomije i nezavisnosti studentskih organizacija. UCG, kao jedini državni univerzitet u Crnoj Gori, treba da bude stožer inkluzivnog i demokratskog visokog obrazovanja, u kojem se snažno poštuju i njeguju principi autonomije i nezavisnosti demokratski izabranih studentskih predstavnika", navodi se u saopštenju.

Bonus video: