KOR: Razočarani smo najavom da će spašavanje naših vodotoka platiti građani

"Zbog njihovih štetnih odluka, na vodotocima gdje je započeta gradnja pričinjena je velika šteta i životnoj sredini i mještanima čija se imanja naslanjaju na rijeke, zbog čega vas pozivamo da kaznite odgovorne"

12293 pregleda 270 reakcija 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nevladinu organizaciju Koalicija za održivi razvoj (KOR) raduje nastojanje Vlade da oslobodi rijeke od cijevi u koje ih je, kako su saopštili, zbog sebičnih interesa gurala prethodna vlast.

Međutim, kako su kazali, razočarani su najavom da će i spašavanje vodotoka iz "kandži tajkuna Demokratske partije socijalista i njihovih štetnih projekata, morati da plaćaju građani, a ne oni koji su krivi za izdavanje dozvola za gradnju malih hidroelektrana".

"Zbog njihovih štetnih odluka, na vodotocima gdje je započeta gradnja pričinjena je velika šteta i životnoj sredini i mještanima čija se imanja naslanjaju na rijeke, zbog čega vas pozivamo da kaznite odgovorne, a ne da još jednom najmanje 100.000.000 eura plate već uveliko osiromašeni građani, koji su se borili protiv mHE" saopštili su iz KOR-a

Oni su pozvali Vladu da što prije preispita odgovornost službenika koji su izdavali dozvole i ekološke saglasnosti, te da provjeri njihove račune i imovinsko stanje kako bi se preispitala moguća korupcija u procesima izdavanja dozvola.

"Sumnjamo da se u većini slučajeva radilo o malverzacijama jer je Agencija za zaštitu prirode i životne sredine često žmurila na propuste u elaboratima procjene uticaja na životnu sredinu gdje su naše planinske rijeke A1 klase predstavljane kao zagađeni vodotoci siromašnih biodiverziteta. Elaborati su u većini slučajeva rađeni forme radi, nisu vršene studije nultog stanja, a uticaji su obrađivani paušalno. Tu je i odgovornost inspekcija koje nisu uvjek radile svoj posao kao i problem Uredbe procjene uticaja životne sredine koju su osmislili oni kojima cilj nije bila zaštita prirode već bogaćenje na račun iste" navodi se u saopštenju KOR-a.

Bonus video: