“Velja voda” ruši Carevića?

Ako gradonačelnik Budve uvrsti u dnevni red sjednice Skupštine opštine i sa DPS-om izglasa odluku, Demokrate izlaze iz vlasti. Odluku o razmjeni nepokretnosti neće podržati ni treći blok - dio Carevićeve koalicije

51419 pregleda 168 reakcija 33 komentar(a)
Zelena površina kod TQ, Foto: Vuk Lajović
Zelena površina kod TQ, Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević vratio je odluku o milionskoj razmjeni nepokretnosti između Opštine Budva i tivatske kompanije “Velja voda lux“ kao predlog za dnevni red sjednice lokalnog parlamenta, koja je trebalo da bude održana u srijedu, što bi moglo dovesti do novih problema sa koalicionim partnerima, pa čak i raskid koalicije i nove izbore u Budvi.

Prvi čovjek Budve prvo je povukao odluku sa dnevnog reda sjednice koja je trebalo da bude održana 28. decembra, ali je sada, samo nekoliko dana nakon što su se predstavnici koalicije “Za budućnost Budve“ i Demokrata dogovorili oko termina održavanja zasjedanja, ponovo odlučio da predloži da se uvrsti u dnevni red. Sjednica je, u međuvremenu, odložena zbog velikog broja slučajeva zaraženih koronavirusom u Budvi.

Careviću bi Odluka o razmjeni nekretnina kojom je predviđeno da Opština Budva preuzme od firme “Velja voda lux“ u svoje vlasništvo njenu zelenu parcelu u srcu grada od 2.947 kvadrata, a da zauzvrat tivatskoj kompaniji preko puta ustupi 4.891 kvadrat poslovno-stambenog prostora u kompleksu TQ Plaza, mogla doći glave.

Demokrate, kao što su to bile i prije godinu i po, i sada su vrlo jasne. Kako je “Vijestima“ rečeno, ukoliko Carevićeva koalicija uspije da u dnevni red uvrsti odluku, a za to su im potrebni glasovi opozicionog DPS-a, te nakon toga izglasaju njeno donošenje, ova partija će izaći iz vlasti u Budvi. To bi značilo da bi u Budvi moglo doći do novih izbora, ali i iniciranja smjene Carevića sa mjesta predsjednika Opštine.

Međutim, tu mukama Carevića nije kraj. “Vijestima“ je nezvanično potvrđeno da Carević nema ni podršku dijela svoje koalicije “Za budućnost Budve“, koju je predvodio na lokalnim izborima. Naime, predstavnici takozvanog trećeg bloka - odbornici Pokreta za promjene, Prave Crne Gore i SNP-a, koji kao posebna politički subjekt nastupaju u pregovorima oko konstituisanja izvršne vlasti, njih pet od ukupno 14 koliko broji koalicija “Za Budućnost Budve“, neće podržati odluku o razmjeni nepokretnosti.

Ovim Careviću ostaje samo devet odbornika iz redova ostatka svoje koalicije - Nove srpske demokratije i DNP. Time, da bi odluka bila izglasana u parlamentu koji broji ukupno 33 odbornika, potrebno je da ruke dignu i opozicioni odbornici iz redova DPS, SD, LP i Crnogorske.

Odluka se oslanja na protokol koji je Carević u ime Opštine zaključio u oktobru 2019. sa predstavnicima “Velja Voda lux“. Kako je tada Carević obrazložio, namjera gradske uprave je da se sačuva zelena površina naspram TQ Plaze, kojom gazduje tivatska kompanija, a koja godinama unazad nije mogla da od lokalne uprave dobije saglasnost da gradi luksuzni šestospratni kondo hotel sa pet zvjezdica.

Protokolom je predviđeno da tivatska kompanija postane vlasnik poslovno-stambenih prostora koji su procijenjeni na 6.685.527 eura, a Opštini će pripasti parcela, koja je procijenjena na 6.188.700 eura.

“Tivatska firma će razliku u vrijednosti od 496.827 eura uplatiti u opštinski budžet”, piše u protokolu, koji je sastavni dio povučene odluke.

Procjenu nekretnina u TQ Plazi uradila je komisija Uprave za nekretnine, dok je zemlju “Velja Voda Luxa” izvršio licencirani procjenjivač i sudski vještak Saša Zejak.

Kako je “Vijestima“ nezvanično rečeno, u Carevićevoj koaliciji protokol sa firmom “Velja Voda lux” je zaključen kako bi se inicirala razmjena rijetko preostale zelene površine u samom centru gradu za stanove u sivoj fazi koji su došli iz korupcije i kriminala.

“Na ovaj način, Opština vrši razmjenu imovine koja je stečena kriminalom za budući park i podzemnu garažu na 4 etaže, čija će izgradnja, pored ostalih u centru grada, značiti rješavanje saobraćajnih gužvi i kolapsa. Imajući u vidu da na jednoj od susjednih parcela opština takođe planira izgradnju garaže, cilj je da se ova dva objekta povežu i jednom zauvijek riješi problem parkiranja. Uz proširenje ulice na bulevar od glavnih gradskih semafora i izgradnjom kružnog toka sa kojeg bi se napravio priključak na garaže, na trajan način bi Budva riješila problem sa nedostatkom garažnog prostora. Zbog urbanističkog haosa i trajne devastacije prostora, sadašnjoj vlasti je jedino preostalo da pokuša da ovakvim mjerama sanira stanje u prostoru i da donekle uspije da obezbijedi nedostajuće zelene površine. Za razmjenu zemljišta su ispunjeni svi zakonski uslovi, dobijena je saglasnost Vlade, izvršene su procjene zemljišta od strane Uprave za nekretnine, zbog čega je preostalo samo izjašnjenje na sjednici skupštine o tome da li su odbornici za to da se sa jedne strane sačuva zelena površina koja bi se pretvorila u par i ispod koje bi bila izgrađena garaža ili će u suprotnom i na ovoj parceli izniknuti još jedna visokoetažna građevina, odnosno hotel. Imajući u vidu da je predsjednik Opštine Marko Carevic potpisao protokol, i da se radi o predizbornom obećanju koalicije Za budućnost Budve, logično je da se ova tačka, koja je odavno trebalo da bude na dnevnom redu, stavi sada odbornicima na odlučivanje“, rečeno je Vijestima“.

Demokrate podnose krivičnu prijavu protiv Zejaka i Jovanića

Demokrate Budve, kako je “Vijestima“ potvrđeno, pripremaju krivičnu prijavu protiv sudskog vještaka Saše Zejaka, ali i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića zbog umiještanosti u brojne afere.

Protokol, koji je januaru 2020. dobio i zeleno svjetlo Vlade Duška Markovića, nikada nije naišao na podršku Demokrata, Carevićevih koalicionih partnera i u bivšem mandatu.

Javnosti je to bilo očeigledno jer na svečanom zaključenju sporazuma u Carevićevom kabinetu nije bio tadašnji potpredsjdnik Opštine Marko Marković (Demokrate).

To je bio odgovor Demokrata na ono što se dogodilo u julu 2019. kada su napustili skupštinsko zasjedanje, nakon što Carevićev Demokratski front nije prihvatio odluku o proglašenju javnog interesa, koju su incirala Demokratska Crna Gora, a kojom je trebalo da se upravo ta parcela na Veljoj vodi, vlasništvo tivatske firme proglasi javnim interesom.

Demokrate su tražile da se parcela ekspropriše i zadrži zelena površina, i onemogući betoniranje.

Odluka je tada skinuta sa dnevnog reda sjednice SO, jer je osim DF nisu podržale ni opozicioni DPS, SD, ali i dva nezavisna odbornika Stevan Džaković i Goran Pejović.

Tada je došlo do krize vlasti u Budvi i oštrih međusobnih optuživanja. DF je smatrao da to nije pravi način da se zadrži parcela, jer bi se zemlja otimala od investitora, ali i da budžetom nijesu predviđena sredstva za eksproprijaciju, dok su Demokrate tvrdile da DF ponovo sarađuje sa DPS-om i da je njihov predlog pravi način da se zadrži zelena površina.

Investitori mogu pokrenuti i zakonske poteze

Investitori sa kojima je potpisan protokol su stopirali svoje zakonske mogućnosti realizacije u investiciju i izgradnji objekta, kako je “Vijestima“ nezvanično rečeno u Carevićevoj koliciji, tako da princip pravne sigurnosti nalaže da se ovo pitanje riješi što prije.

“Za nas više vrijedi jedan kvadrat zelene površine na kojem će naši najmlađi da se igraju nego 100 kvadrata stanova u TQ Plazi koji su izgrađeni na korupciji i kriminalu. Opštini Budva nisu potrebni stanovi velike kvadrature na ekskluzivnoj lokaciji, već želimo da u mjeri mogućeg sačuvamo prostor za buduće naraštaje. Prethodnici Carevića su imali priliku da kroz donošenje planskih dukomenata, odnosno Prostorno-urbanističkog plana, izvrše sanaciju ali to nije urađeno i jedina smo Opština bez planskog dokumenta. Nažalost, krajem 2018. je to prešlo u nadležnost ministarstva i sada su nam ruke vezane. Na odbornicima je da se izjasne da li žele ovu razmjenu ili ne, ali ono što sa sigurnošću možemo konstatovati jeste da su stvorene sve zakonske pretpostavke da se sačuva prijeko potrebna zelena površina i da se ista stavi i funkciju razvoja grada i korisne zelene površine za naše najmlađe. Što se tiče procjene vrijednosti zemljišta, shodno zakonu, Opština nije nadležna da vrši procjene već nadležni državni organ, i to je pravilo uvijek kada opština izuzima ili prodaje svoje zemljište. U konačnom, ovom razmjenom opština bi zbog razlike u vrijednosti prihodovala dodatnih skoro 500.000 eura koji su nam prijeko potrebni u situaciji kada smo pogođeni epidemijom, kako bi u narednom periodu na što bolji način mogli da servisiramo potrebe naših građana i privrede i uvedemo sanacione mjere za što bolju pripremu turističke sezone“, rečeno je “Vijestima“

Bonus video: