Nacionalna kampanja "Zovi kad si u sosu" - 116 111

Djeca i mladi koji zovu 116-111 imaju priliku da u bilo koje vrijeme dođu do stručnih odraslih lica kojima mogu povjeriti svoj problem, uz poštovanje njihove anonimnosti. Telefon je besplatan, a stručnjaci, posebno edukovani za telefonsko savjetovanje, na raspolaganju su djeci i mladima 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji, tokom cijele godin

1843 pregleda 0 komentar(a)
Kampanja: Savjetodavni SOS telefon za djecu (ilustracija), Foto: Shutterstock
Kampanja: Savjetodavni SOS telefon za djecu (ilustracija), Foto: Shutterstock

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, Dječji dom „Mladost“ iz Bijele, uz podršku UNICEF-a, Ambasade Norveške u Beogradu i Grupe 484, juče su pokrenuli nacionalnu kampanju „Zovi kad si u sosu“. Cilj kampanje je da broj SOS savjetodavnog telefona 116-111 dođe do svakog djeteta i tinejdžera koji trebaju savjet, podršku ili pomoć.

„Djeca i mladi su budućnost naše zemlje i naša je dužnost i obaveza da im pružimo podršku i sigurnost, kako bi izrasli u pojedince koji vjeruju u sebe. Vlada Crne Gore odlučna je u svojoj namjeri da zaštiti svako dijete i obezbijedi mu najbolje uslove za rast i razvoj. Stoga, postojanje SOS savjetodavnog telefona je od velike važnosti, jer omogućava direktan kontakt djece i mladih sa stručnim licima koja su 24 sata dnevno dostupna da ih saslušaju i posavjetuju“ istakao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Djeca i mladi koji zovu 116-111 imaju priliku da u bilo koje vrijeme dođu do stručnih odraslih lica kojima mogu povjeriti svoj problem, uz poštovanje njihove anonimnosti. Telefon je besplatan, a stručnjaci, posebno edukovani za telefonsko savjetovanje, na raspolaganju su djeci i mladima 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji, tokom cijele godine.

„Savjetodavne linije za djecu i mlade danas su evropski standard. Putem besplatnog i anonimnog telefona – 116 111 svake godine pomoć potraži više od 20 miliona djece i mladih, a nadam se da će pomoći i generacijama djece u Crnoj Gori. Volio bih da je tako nešto postojalo i dok sam ja odrastao, jer svi znamo koliko je djetinjstvo osjetljivo razdoblje života i s koliko se pitanja suočavamo u toj dobi”, naglasio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Dječji dom „Mladost“ iz Bijele prva je i jedina institucija u Crnoj Gori licencirana za obavljanje usluge SOS telefona za djecu i mlade, koji je aktivan od decembra 2018. godine, a dosad je na broj 116-111 pristiglo preko 1300 poziva. Kroz savjetovanje, informisanje i edukaciju, SOS telefon obavlja važnu ulogu u osnaživanju djece, zaštiti njihovih prava i prevenciji problema.

Bonus video: