Vlada ne brine za preprodaju grba?

ODT Cetinje: Nestanak grba nije obuhvaćen prijavom Aleksandra Berkuljana, niti bilo kojom drugom prijavom
115 pregleda 15 komentar(a)
Grb divizijara, Foto: Vijesti
Grb divizijara, Foto: Vijesti
Ažurirano: 20.12.2017. 06:30h

Cetinjskom Osnovnom državnom tužilaštvu niko, pa ni Vlada, nije prijavio nestanak grba divizijara vojske Mitra Martinovića iz Narodnog muzeja na Cetinju, koji je u međuvremenu vraćen.

Oni će se ipak baviti tim slučajem, saopšteno je “Vijestima”.

Cetinjski kolekcionar Pavle Novaković je Vladi prodao grb prije dvije decenije, 1997.godine, u međuvremenu je kupio drugi za koji se ispostavilo da je taj isti.

Novaković je ove godine obavijestio premijera Duška Markovića o sumnjama da neko krade eksponate iz Narodnog muzeja, a zatim ih prodaje.

On je u junu premijeru predao isti grb koji je Vlada od njega otkupila još 1997. godine. Naime, kolekcionar tvrdi da je zbog bolesti prije dvije decenije prodao Vladi taj eksponat, a prije dvije godine primijetio da ga nema u Narodnom muzeju. U međuvremenu, 2014. godine, Novaković je kupio istovjetan grb od trgovca antikvitetima, koji ga je uvjerio da se radio o drugom primjerku iz privatne kolekcije u Podgorici. Novaković je premijeru u junu predao grb divizijara crnogorske vojske, smatrajući da je on njeno vlasništvo.

Na pitanje da li su tužiocima ili policiji proslijedili pismo kokecionara, iz Vlade su “Vijestima” odgovorili da su grb i propratnu dokumentaciju nakon sastanka sa Novakovićem predali “nadležnom organu na dalje postupanje”. Oni nijesu precizirali da li je to Ministarstvo kulture ili eventulano tužilaštvo.

Iz ODT Cetinje tvrde da nestanak grba njima nije prijavljen, dok iz podgoričkog nijesu odgovarili da li je Vlada evetualno njima uputila pismo.

“Što se tiče nestanka konkretno grba divizijara crnogorske vojske Mitra Martinovića, nestanak tog grba nije obuhvaćen prijavom A.B., niti bilo kojom drugom prijavom, ali će eventualni nestanak tog grba biti predmet provjere”, saopštio je državni tužilac sa Cetinja, portparol Duško Milanović.

ODT Cetinje je, kako je podsjetio, formiralo predmet povodom krivične prijave radnika Narodnog muzeja Crne Gore Aleksandra Berkuljana zbog nestanka 2900 predmeta iz te ustanove proteklih decenija.

Berkuljan je saopštio da je Uprava za kulturna dobra još 2013. konstatovala manjak od preko 2.900 muzejskih predmeta u posjedu Narodnog muzeja.

Iz cetinjskog ODT “Vijestima” su kazali da je povodom prijave Berkuljana formiran predmet i da je u toku postupak izviđaja.

Bonus video: