Bratić i Jakompulu: Akademski integritet i poboljšanje kvaliteta obrazovanja biće prioriteti

Bratić je istakla da Crna Gora u SE ima vrijednog partnera i da će se nastaviti rad na unapređenju obrazovanja, nauke i kulture, ali i otvarati nova polja saradnje, poput digitalizacije u obrazovanju

4347 pregleda 6 komentar(a)
Bratić i Jakumopulu, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta
Bratić i Jakumopulu, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Akademski integritet i poboljšanje kvaliteta obrazovanja biće prioriteti u daljoj saradnji Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Kancelarije Savjeta Evrope (SE) u Crnoj Gori, poručile su resorna ministarka Vesna Bratić i šefica Programske kancelarije SE u Podgorici, Evgenija Jakumopulu.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta kazali su da je sastanak bio prilika da se utvrde prioriteti - unapređenje digitalizacije, jačanje demokratije i promocija ljudskih prava i sloboda kroz obrazovni sistem i kulturu.

„Bratić i Jakumopulu su na današnjem sastanku poručile da će akademski integritet, poboljšanje kvaliteta obrazovanja, podsticanje demokratske kulture u školama i razvijanje digitalnog društva biti prioriteti u daljoj saradnji Ministarstva i Kancelarije SE u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Bratić je istakla da Crna Gora u SE ima vrijednog partnera i da će se nastaviti rad na unapređenju obrazovanja, nauke i kulture, ali i otvarati nova polja saradnje, poput digitalizacije u obrazovanju.

Ona je naglasila da cijeni dosadašnji rad na jačanju akademskog integriteta, ali da očekuje još zajedničkih aktivnosti u toj oblasti jer je suštinski važno razumijevanje pojma plagijata i značaja akademske etike i integriteta.

Jakumopulu je kazala da SE u potpunosti podržava jačanje crnogorskih institucija, što se, kako je navela, najbolje vidjelo kroz aktivnosti projekata “Horizontal Facility u Crnoj Gori”, koji je vrijedan 5,3 miliona eura.

Ona je posebno istakla iskorake u obrazovanju i dostignuća u oblasti akademskog integriteta.

Jakumopulu je rekla da se nada da će se, nakon izbora novih članova Etičkog komiteta, nastaviti izrada Etičke povelje, koja će biti ključni dokument u radu tog tijela.

Bonus video: