Ne zna se ima li još prepisivača

Zavod od septembra kontroliše materijale kako bi utvrdili koliko se novi crnogorski planovi i programi podudaraju sa hrvatskim
3 komentar(a)
Ministarstvo prosvjete, Foto: Boris Pejović
Ministarstvo prosvjete, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.12.2017. 20:31h

Dosadašnji nalazi ne ukazuju na veću sličnost ostalih reformisanih crnogorskih programa sa Predlogom reforme obrazovanja Hrvatske, saopštio je “Vijestima” načelnik u Zavodu za školstvo Radoje Novović.

Zavod za školstvo, po nalogu Vlade od septembra iščitava materijale kako bi utvrdili u kojoj mjeri se novi crnogorski planovi i programi podudaraju sa hrvatskim.

Tada je utvrđeno da je gotovo u cjelosti prepisan program za fizičko vaspitanje, nakon čega su članovi te radne grupe podnijeli ostavke i obavezali se na vraćanje honorara u budžet.

“Riječ je 80 programa sa oko 10.000 stranica, na kojima je radilo 150 ljudi. Dosadašnji nalazi ne ukazuju na nove informacije u odnosu na do sada saopštene”, kratko je odgovorio Novović “Vijestima”.

Hrvatski nastavnici koji su radili 18 mjeseci na Predlogu reforme obrazovanja te zemlje u avgustu su saopštili da su djelove kurikuluma prepoznali u crnogorskim.

Iz Zavoda su tada saopštili da su najveća poklapanja otkrivena u programima za fizičko vaspitanje.

“Naše nadlež ne službe bez sumnje koriste i iščitavaju sve ono za šta smatraju da je dobra praksa koja je primjenjiva u našim uslovima, pa je kod predmetnih programa moguće da se pojave umjerene identičnosti. Ono gdje identičnost jeste velika, ističu, jeste fizičko vaspitanje”, saopšteno je tada iz Zavoda.

Osim tri člana Radne grupe za fizičko vaspitanje, niko u sistemu obrazovanja nije snosio odgovornost za ovaj incident.

Ministar Damir Šehović tada je poručio da je najveći broj crnogorskih programa autentičan, sa vrlo malo podudarnosti koje ne dovode u pitanje kvalitet. Istakao je da Vlada ne će dozvoliti kompromitaciju čitave reforme, zbog propusta kod izrade jednog predmetnog programa:”Jedan predmetni program nije reforma. Cijenim da smo pomenutim mjerama reagovali odlučno i srazmjerno učinjenim propustima”.

On je tada obećao poseban propis - Zakon o akademskom integritetu kako se slični incidenti ne bi ponovo dogodili.

Bonus video: