Mještani sela kod Berana traže odgovor od Vlade da li će biti poništena koncesija za izgradnju mHE

“Prije tri godine mještani su ustali i jasno kazali stop nasilju. Poručili su još tada da će životima braniti Vinicku rijeku. To su, uostalom, i dokazivali kad su stajali ispred kordona policije”, poručio je Lainović, predsjednik mjesne zajednice

18086 pregleda 9 komentar(a)
Vinićka rijeka, Foto: Tufik Softić
Vinićka rijeka, Foto: Tufik Softić

Mještani sela Vinicka kod Berana zatražili su od Vlade da im odgovore da li je planirano donošenje odluke o poništenju rješenja o davanju koncesije na dijelu vodotoka Vinicka rijeka “Rudi Enerdži” iz Berana za izgradnju male hidroelektrane.

Predsjednik Mjesne zajednice “Vinicka” Novica Lainović kazao je da su strpljivo čekali da se formira nova vlada i da sada, kada je to urađeno, traže što hitniji odgovor da li Vlada planira da stavi van snage odluku o dodjeli koncesija za izgradnju elektrane na Vinickoj rijeci.

“Napominjemo da smo prije parlamentarnih izbora nezvanično obaviješteni da je dokumentacija pripremljena i da se čeka prva sjednica Vlade na kojoj će se ta odluka zvanično potvrditi. Zato insistiramo da nam iz Vlade kažu da li su, poslije svega, spremni da udovolje našim zahtjevima kojima godinama tražimo da se Vinicka rijeka zaštiti od bilo kakve devastacije”, kazao je Lainović.

Prema njegovim riječima, mještani Vinicke ne žele da žive u neizvjesnosti oko tog za njih životnog pitanja.

On je podsjetio da su mještani do sada održali brojne proteste i jasno stavili do znanja da će se svim sredstvima suprotstaviti izgradnji male hidroelektrane na Vinickoj rijeci.

“Prije tri godine mještani su ustali i jasno kazali stop nasilju. Poručili su još tada da će životima braniti Vinicku rijeku. To su, uostalom, i dokazivali kad su stajali ispred kordona policije”, poručio je Lainović.

Mještani su ponovili da bi remećenje korita Vinicke rijeke bila pogubna stvar. “Izgradnja hidroelektrane na Vinickoj rijeci ugrozila bi seoski vodovod, zatim seoske jazove koje koristimo za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, kao i pojila za stoku. Zna se da se brojni Vinićani bave poljoprivrednom proizvodnjom i to za njih predstavlja jedini izvor egzistencije”, ističe predsjednik ove beranske mjesne zajednice.

I Sportsko ribolovno društvo “Lim” iz Berana ranije je podržalo mještane sela Vinicka u naporima da se izbore pritiv gradnje male elektrane na takozvanoj Ševarinskoj rijeci, poznatijoj pod nazivom Vinicka rijeka.

Oni su podsjetili da je Evropska unija naložila da Crna Gora do 2020. godine dvadeset odsto struje proizvodi iz obnovljivih izvora energije, kao što su biomasa, vjetar, sunce, morske struje, ali da se do sada taj postupak svodi samo na izgradnju malih hidroelektarna.

Prema njihovim riječima, ovakav sistem malih derivacionih hidroelektrana veoma je štetan po životnu sredinu, živi svijet u rijekama, i što je najvažnije, za život i opstanak stanovništva u naseljima kroz koje su tekli uzurpirani vodotoci.

Iz SRD “Lim” tvrde da bi količina električne energije koja bi se dobijala iz postrojenja u Vinickoj bila neznatna u odnosu na štetu koju nanose.

“Već sada imamo dovoljno primjera na sjeveru koji to potvrđuju. A kada je počinjala izgradnja hidrocentrala, investitori su obećali da će brojna sela na tim područjima živjeti u blagostanju. Danas možemo vidjeti da se iz malih hidrolektrana napravljenih u njihovim selima izvlače milioni eura prihoda, selo trpi štetu, životna sredina i rijeka su totalno degradirani i neprepoznatljivi”, upozoravaju sportski ribolovci.

Prema njihovim riječima, interesne grupe i pojedinci ostvaruju ogromnu materijalnu korist, nanoseći veliki ekološku štetu u zaštićenim prirodnim područjima, a sve to plaćaju siromašni građani kroz račune za utrošenu električnu energiju.

Predsjednik Mjesne zajednice Vinicka navodi da se ubuduće mora čuti sud lokalnog stanovništva prije nego što se donesu odluke o korišćenju prirodnih dobara i da je to jedini put koji vodi ka razumnim rješenjima.

“Da se kojim slučajem narod pitao nikad se ne bi donijela odluka o izgradnji elektrane na Vinickoj rijeci. Na to ukazuje i anketa koju smo sproveli prije dvije godine kad su skoro svi žitelji Vinicke kazali da su protiv izgradnje ovog postrojenja. To znači da narod mora da se pita prije nego se krene sa iskorišćavanjem naših zajedničkih dobara, jer narod najbolje zna šta je ispravno i šta je zajednički interes”, kaže Lainović.

Najviše elektrana izgrađeno na području beranske opštine

Najviše malih elektrana na sjeveru Crne Gore izgrađeno je upravo na području beranske opštine. Uništene su planinske rijeke u selima Šekular i Lubnice. Devastirana priroda i napravljen ekocid. Milioni eura izvlače se iz tih poslova, bez ikakve koristi za lokalno stanovništvo.

Zato su i pobune na sjeveru krenule upravo iz Berana. Poruku da se zaustave tajkuni uputili su nedavno mještani sela Kaludra, a sada im se pridružuju stanovnici Vinicke.

Bonus video: