Istraživanja, pa sanacija Kanli kule

Do sada je urađeno sedam od 12 predviđenih bušotina, dogovoren nastavak radova na još pet

2764 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Slavica Kosić
Foto: Slavica Kosić

Druga faza istražnih radova u cilju sanacije šireg područja lokacije oko Kanli kule i same tvrđave počeće tokom naredne sedmice, a završetak radova očekuje se za oko mjesec.

Kako je saopšteno iz Opštine Herceg Novi, do sada je urađeno sedam od 12 predviđenih bušotina, a dogovoren je nastavak radova na još pet bušotina u Starom gradu. Sanacija klizišta je prvi dio velikog projekta sanacije tvrđave Kanli kula, započetog prije tri godine. Da postoji veliko klizište od magistrale do crkve Sv. Arhanđela u Starom gradu, koje je prouzrokovalo i oštećenja na Kanli kuli, utvrđeno je tokom istražnih radova obavljenih 2017, nakon što je Ministarstvo održivog razvoja i turizma odobrilo rekonstrukciju tvrđave. Istražni radovi su pokazali da je klizište koje je zahvatilo površinu više od tri hektara, prouzrokovalo oštećenja na tvrđavi Kanli kula.

Izrada projekta sanacije klizišta u širem zahvatu Kanli kule povjerena je nikšićkoj firmi “Geotehnika Montenegro”. Projekat finansira Uprava javnih radova Crne Gore sa oko 220.000 eura. Reviziju glavnog projekta radiće podgorički Civil enginer za 27.600 eura. Kako je navedeno u dokumentaciji Uprave javnih radova do sada je utrošeno 50.190 eura.

Doneseno je rješenje nadležnog Sekretarijata kojim se dozvoljava izvođenje istražnih radova u okviru projekta sanacije Kanli kule. Iz firme “Geotehnika Montenegro” iz Nikšića, koja izvodi istražne radove zemljišta su kazali da planiraju početak radova na preostalih pet problematičnih lokacija, zbog uskih uličica, instalacija. U najboljem slučaju planirano je da posao završe za mjesec. Nakon istražnih radova biće omogućena izrada projekta sanacije tla i Kanli kule

Bonus video: