Radulović: Crna Gora bi cijenila podršku Rumunije u nabavci vakcina

Radulović je uputio poziv rumunskom šefu diplomatije da posjeti Crnu Goru čim se stvore povoljni epidemiološki uslovi

8012 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Mfa.gov.me
Foto: Mfa.gov.me

Crna Gora bi cijenila podršku Rumunije u obezbjeđivanju određenih doza vakcina, imajući u vidu da bi vakcinaciju trebalo započeti što prije, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na sastanku sa novoimenovanim ambasadorom te države Viorelom Ardeleanuom.

Radulović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, čestitao Ardeleanuu stupanje na dužnost, uz očekivanje da će tokom njegovog mandata biti nastavljena i intenzivirana sadržajna i prijateljska saradnja dvije države.

Razgovarano je i o vakcinaciji i složenoj situaciji izazvanoj pandemijom COVID-19, kao i načinima nabavke i distribucije vakcina.

"Radulović je kazao da bi Crna Gora cijenila podršku Rumunije u obezbjeđivanju određenih doza vakcina, imajući u vidu da bi vakcinaciju trebalo započeti što prije", kaže se u saopštenju.

Ardeleanu je, kako se navodi, rekao da je u toj zemlji započela imunizacija stanovništva i da u narednom periodu očekuju veliki broj doza.

"Dogovoreno je da po ovom pitanju bude nastavljena intenzivna komunikacija na ministarskom nivou, kako bi sagledali mogućnosti za što skoriju nabavku i distribuciju vakcina“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su, kako se navodi, razgovarali o značaju dinamiziranja političkog dijaloga, čemu bi svakako doprinijeli susreti na visokom nivou.

Radulović je uputio poziv rumunskom šefu diplomatije da posjeti Crnu Goru čim se stvore povoljni epidemiološki uslovi.

Na sastanku je bilo riječi i o unapređenju saradnje u oblasti turizma, kao i mogućnosti uspostavljanja direktne avio linije tokom ljetnje sezone.

Ardeleanu je kazao da Rumunija, kao prijatelj i saveznik, podržava evropske aspiracije Crne Gore, te da su spremni da pruže ekspertsku pomoć u najzahtjevnijim poglavljima.

On je ukazao na značaj jačanja saradnje u domenu ekonomije, kroz organizovanje susreta privrednih komora dvije države, što je, kako je naveo, prilika da zajednički identifikuju potencijalne oblasti za saradnju.

Bonus video: