Pljevaljske rijeke najzagađenije u Crnoj Gori

Kao glavni zagađivač Vezišnice označena je Termoelektrana Pljevlja odnosno deponija Maljevac, na koju se odlaže pepeo i šljaka iz pljevaljskog bloka
747 pregleda 3 komentar(a)
Vezišnica, Foto: Goran Malidžan
Vezišnica, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 19.12.2017. 16:58h

Rijeka Vezišnica je najzagađenija rijeka, a Ćehotina spada u najzagađenije vodotoke u Crnoj Gori.

To je navedeno u Informaciji o stanju životne sredine u Pljevljima u prošloj godini, koju je uradilo Odjeljenje za zaštitu životne sredine Opštine Pljevlja.

Kao glavni zagađivač Vezišnice označena je Termoelektrana Pljevlja, odnosno deponija Maljevac, na koju se odlaže pepeo i šljaka iz pljevaljskog bloka.

Zagađujuće materije koje dospijevaju iz Termoelektrane u vodotokove su uglavnom neorganskog porijekla kao posljedica dospijevanja dekantirane vode sa deponije Maljevac, ispiranja pješčanih filtera, preliva iz bazena hidromještavine, površinskog spiranja i druge. U vodu dospijevaju soli raznih elemenata, karbonati, sulfati, hloridi, nitrati, fosfati, silikati, hidroksidi, ulja. Posljedica toga je promjena u kvalitetu vode odnosno povećanje PH vrijednosti, promjena tvrdoće, smanjenje sadržaja kiseonika u vodi, povećanje organskih suspendovanih i sedimentnih materija“, konstatuje se u izvještaju.

Najveći zagađivači rijeke Ćehotine je gradska kanalizacija i rijeka Vezišnica, koja se u tu rijeku uliva nizvodno od grada, kao i otpadne vode Rudnika uglja, Rudnika Šuplja stijena i jalovišta u Gradcu.

„Čak i uzvodni dio toka iznad Pljevalja ima zagađenja i dosta parametara je van zahtijevane klase. Najgore stanje je bilo na mjestima ispod grada. Voda Ćehotine kao i prethodnih godina na dionici ispod Gradca ima loš izgled, osjeća se neprijatan miris i primjećuje se velika količina smeća u koritu rijeke i po obalama. Rezutati fizičko-hemijskih analiza koje je radio Centar za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore u julu prošle godine pokazali su da su otpadne vode od odvodnjavanja iz Kopa Potrlica Rudnika uglja ne odgovaraju uslovima Pravilnika o kvalitetu i sanitarno-tehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda u recipijent i javnu kanalizaciju. Otpadne vode iz Rudnika uglja izlivaju se u Ćehotinu. I kvalitet vode Mejdeničkog potoka u pljevaljskom naselju Šula ne odgovoara ni jednoj od klasa Uredbe o klasifikaciji i kategorizaciji površinskih i podzemnih voda.

Mjedenički potok uliva se u Ćehotinu nizvodno od Gradca. Kao glavni zagađivač ove rijeke označen je Rudnik olova i cinka Šuplja stijena.

Bonus video: