Popa i Nikolić: UCG se mora razvijati i biti autonomna institucija bez uticaja politike u procesu upravljanja

"Popa je istakla da će EU pratiti razvoj i rad Univerziteta, te da će pružiti podršku svim evropskim procesima koji se implementiraju na institucijama visokog obrazovanja", navodi se u saopštenju

5562 pregleda 3 komentar(a)
Nikolić i Popa, Foto: Univerzitet Crne Gore
Nikolić i Popa, Foto: Univerzitet Crne Gore

Univerzitet Crne Gore (UCG) mora se kontinuirano razvijati i biti autonomna institucija bez uticaja politike u procesu upravljanja, zaključeno je na sastanku rektora UCG Danila Nikolića i šefice delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oane Kristine Pope.

Nikolić je primio danas Popu u prvu zvaničnu posjetu najstarijoj visokoobrazovnoj instituciji u Crnoj Gori, saopštili su sa Univerziteta.

"Popa je istakla da će EU pratiti razvoj i rad Univerziteta, te da će pružiti podršku svim evropskim procesima koji se implementiraju na institucijama visokog obrazovanja. Nikolić je izrazio zadovoljstvo što je prvi zvanični sastanak u 2021. godini održao upravo sa ambasadorkom Popom, naglašavajući da to označava nastavak uspješne i plodotvorne saradnje UCG i delegacije EU u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju..

Nikolić je na sastanku predstavio rezultate rada ostvarene tokom prethodne tri godine, gdje se najznačajniji rezultati bilježe u oblasti međunarodne saradnje.

"U tom periodu UCG je uzeo učešće u velikom broju projekata, čija vrijednost iznosi skoro 10 miliona eura, obezbjeđenih uglavnom iz međunarodnih fondova. Na svim organizacionim jedinicama, kazao je Nikolić, trenutno je aktivna realizacija preko 200 projekata, a u okviru najzastupljenijeg programa Erasmus+ Izgradnja kapaciteta u visokom obrazovanju, kojeg finansira EU, Univerzitet je za tri godine uspio da dobije čak 21 projekat od čega samo u ovoj godini njih sedam, jedan koordinatorski i šest partnerskih. Takođe, istakao je i uspješno i stabilno finansijsko poslovanje UCG-a, posebno u godini pandemije kada je UCG na kraju godine imao na računima 14,87 mil. eura sopstvenih sredstava", saopštili su iz UCG.

Popa je tokom sastanka, tvrde iz UCG, izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Univerziteta sa evropskim institucijama, kao i doprinosom Univerziteta u procesu pristupanja EU, te naglasila važnost programa Erasmus + koji "donosi nemjerljiv uticaj na bolji kvalitet rada na UCG."

Bonus video: