CGO: Prilikom obavljanja policijskog posla važno je poštovati ljudska prava bez razlike

Fokus predavanja je bio na ljudskim pravima marginalizovanih grupa, odnosno LGBT osoba, Roma i osoba sa invaliditetom

3931 pregleda 0 komentar(a)
CGO (Ilustracija), Foto: CGO
CGO (Ilustracija), Foto: CGO

Univerzalne vrijednosti koje čine srž poštovanja ljudskih prava, ali i štetne posljedice diskriminacije određenih društvenih grupa, predstavljene su na online radionici za polaznike 14. generacije Policijske akademije u okviru saradnje Policijske akademije i Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Na drugoj po redu online radionici, fokus je bio na ljudskim pravima marginalizovanih grupa, odnosno LGBT osoba, Roma i osoba sa invaliditetom.

Radionicu su vodile koordinatorka programa Ljudska prava Tamara Milaš i koordinatorka programa Aktivno građanstvo u CGO-u Željka Ćetković.

Tema prethodne radionice koju su vodili Tamara Milaš i istoričar i savjetnik u CGO Miloš Vukanović je bila važnost procesa suočavanja sa prošlošću, uz osvrt na ratne zločine počinjene na teritoriji Crne Gore tokom devedesetih godina.

Tokom tog predavanja je naglašena važnost utvrđivanja odgovornosti na svim nivoima, a akademci/ke su upoznati i s principima čovječnosti i humanosti prilikom oružanih sukoba, na koje obavezuju Ženevska i Haška konvencija, odnosno dva ključna dokumenta čije se odredbe moraju poštovati tokom oružanih sukoba.

Posljednja radionica u okviru programa obuhvatiće torturu i pravo na ljudsko dostojanstvo, uz elaboraciju pozitivnih i negativnih posljedica primjene policijskih ovlašćenja, postupanja prema pritvorenim licima, pružanja zaštite svjedocima.

Iz CGO smatraju da je za buduće policajce/ke od velikog značaja da prilikom obavljanja policijskog posla imaju svijest o tome koliko je važno poštovati ljudska prava svakog građanina i građanke bez razlike.

Bonus video: