Novaković pisao Markoviću: Kradu, pa prodaju stvari iz muzeja?

Novaković je grb artiljerskog brigadira Mitra Martinovića 1997. prodao Vladi, a kasnije je, tvrdi on, isti kupio kod privatnog kolekcionara u Podgorici
219 pregleda 15 komentar(a)
Pavle Novaković, Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Pavle Novaković, Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 19.12.2017. 15:01h

Kolekcionar Pavle Novaković sumnja da neko krade eksponate iz Narodnog muzeja (NM) na Cetinju i da ih nakon toga prodaje.

Da li je tako treba da utvrde tužioci i policija, kojima su, kako je saopšteno iz Vlade, proslijeđene informacije koje je Novaković u aprilu dostavio premijeru Dušku Markoviću.

Iz tužilaštva i policije nijesu odgovorili “Vijestima” šta su preduzeli u vezi sa ovim slučajem.

Novaković se, kako tvrdi, u ovo uvjerio na sopstvenom primjeru, a o svemu je obavijestio Markovića.

On je grb artiljerskog brigadira Mitra Martinovića 1997. prodao Vladi, a 2015. je primijetio da ga nema u Narodnom muzeju.

U međuvremenu, 2014. kupio je još jedan grb, a od trgovca antikvitetima je uvjeren da se radi o drugom primjerku koji je dugo bio dio privatne kolekcije u Podgorici. Međutim, Novaković tvrdi da se ispostavilo da je kupio isti onaj koji je, zbog bolesti, gotovo deceniju ranije prodao Vladi za Narodni muzej.

U pismu upućenom Markoviću, dostavljenom nekoliko mjeseci prije nego što mu je grb ponovo i zvanično uručio, Novaković objašnjava da je početkom devedesetih otkupio jedan od najrjeđih i najvrednijih vojnih grbova - grb artiljeriskog brigadira Mitra Martinovića.

“Drugi primjerak njegovog grba bio je tada dio dio privatne kolekcije u Podgorici. Eksponat sam 1997. predao Vladi. U junu 2014. trgovac antikvitetima ponudio mi je grb artiljerijskog brigadira, tvrdeći da se radi o primjerku iz privatne kolekcije. U oktobru 2015. sa gostima obiđem muzej i shvatim da grba nema u postavci...”, navodi Novaković u pismu.

On je istakao da je pokušao da stupi u kontakt sa kolekcionarom iz Podgorice, kako bi se uvjerio koji on grb ima u kolekciji, ali nije uspio. U nekoliko navrata se dopisima obraćao i Narodnom muzeju i tadašnjem direktoru Pavlu Pejoviću, a u dopisu od aprila 2016. obavijestio ga je o svemu.

“Tražio sam i zamolio da reaguje u okviru svojih nadležnosti. Pejović je od mene tražio strpljenje, naglašavajući da on nije kriv jer 1997. nije bio direktor”, ističe Novaković.

Naglašava da je od trgovca antikvitetima pokušao da sazna ko mu je prodao grb, napominjući da se radi o ukredenom eksponatu iz Narodnog muzeja.

“Bio je zbunjen, ali je rekao da će doći i donijeti mi pare, a on će se nekako 'poravnati' sa onim od koga ga je kupio. Na to nijesam pristao jer bih i ja u tom slučaju bio saučesnik... Mislim da nije jasno zbog čega nijesam ni pokušao da Narodnom muzeju predam grb. Kako tumačiti njihovu nezainteresovanost i ćutanje na ovo? Kako je moguće da grb nestane iz izložbene vitrine? Koga iz svojih redova štite? Koliko još toga nedostaje?”, pitao je Novaković Markovića u pismu.

Novaković je u junu Markoviću predao grb artiljerskog brigadira Mitra Martinovića, isti onaj koji je Vlada Crne Gore od njega otkupila prije 10 godina.

Marković je nakon sastanka grb predao nadležnom organu

Iz Vlade su saopštili da su grb i propratna dokumentacija predati nakon sastanka sa Novakovićem nadležnom organu na dalje postupanje.

“Predsjednik Vlade primio je 15. juna kolekcionara crnogorskih medalja, odlikovanja i grbova Pavla Novakovića sa Cetinja, koji je državi poklonio raritetan amblem – grb iz oficirske kape Mitra Martinovića, divizijara Crnogorske vojske i kasnije ministra odbrane i vanjskih poslova i predsjednika Vlade”, navodi se u odgovoru Vlade.

Bonus video: