Presuda Milić nije ukinuta, i dalje u Ambasadi Srbije

Advokat Krpović kazao je za RSE da je rješenje o određivanju pritvora Milić još na snazi, a portparolka Višeg suda objasnila je da Apelacioni sud odlučuje "o sudbini pritvora, a ona fizički nije u pritvoru"

9557 pregleda 8 komentar(a)
Milić, Foto: Savo Prelević
Milić, Foto: Savo Prelević

Branka Milić je odluku Apelacionog suda, kojom joj je ukinuta trogodišnja zatvorska kazna u slučaju državni udar dočekala u Ambasadi Srbije u Podgorici, u kojoj duže od dvije godine živi u svojevrsnom „kućnom“ pritvoru.

Ona je jedna od 13 optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine koje je Viši sud, maja 2019. osudio na zatvorske kazne.

Apelacioni sud Crne Gore je 5. februara ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje. Većina je presudu dočekala na slobodi, ali ne i Branka Milić.

Otkud Milić u Ambasadi?

Milić je naime tokom suđenja u Višem sudu, novembra 2018. godine nezadovoljna tretmanom sudskog vijeća, napustila sudnicu i „pobjegla“ u Ambasadu Srbije u Podgorici. Time je izbjegla dalji pritvor.

Prvostepenu pesudu Višeg suda maja 2019. kojom je bila osuđena na tri godine dočekala je u Ambasadi, kao i aktuelnu odluku Apelacionog suda kojom se poništava prethodna.

Prethodno je u pritvoru provela nešto više od dvije godine - od hapšenja oktobra 2016. do napuštanja sudnice.

Advokat Branke Milić Jugoslav Krpović za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da Branki Milić Apelacioni sud nije ukinuo rješenje o određivanju pritvora.

„U slučaju Branke Milić radi se o opstrukciji sudova Crne Gore i nezakonitom postupanju. Imamo apsurdnu situaciju da lica koja su bila optužena u tom slučaju se nalaze na slobodi a ona ne. Apelacioni sud je trebalo da ukine rješenje o određivanju pritvora Branki Milić.“

Prema Krpovićevim riječima, prema Branki Milić se nastavlja tortura što je, kaže, neobjašnjivo.

„Obratili smo se Apelacionom sudu sa zahtjevom da joj se ukine rješenje o pritvoru jer za to nije bilo zakonskih razloga a pogotovo danas, kada je utvrđeno da je čitav postupak bio montiran i da je optužnica bila zasnovana na neutemeljenim dokazima, zbog čega je morala da da bude puštena“, smatra Krpović.

Sud: Milić fizički nije u pritvoru

Aida Muzurović, portparolka Višeg suda, za RSE kaže da je za Branku Milić donijeto Rješenje o određivanju pritvora, koje je na snazi.

„Njoj je status nepromijenjen jer ona nije u pritvoru. Prema zakonu, Apelacioni sud kada odlučuje, odlučuje o sudbini pritvora ali ona fizički nije u pritvoru već samo ima rješenje o njemu. Ima status kao i ostali, optužena je i ponovo ide proces“, pojašnjava Muzurović.

Iz Uprave policije RSE nijesu odgovorili na pitanje kakav je trenutni status Branke Milić nakon ukidanja prvostepene presude. Nije nam odgovoreno ni da li je i dalje pod policijskim nadzorom.

Ostali, koje je Viši sud osudio, ranije su pušteni na slobodu ili su bili nedostupni crnogorskom pravosuđu.

Advokat najavljuje žalbe

Zbog neoslobađanja Branke Milić, advokat Krpović najavljuje da će se obratiti Sudskom savjetu, Zaštitniku ljudskih prava i sloboda ali i međunarodnim organizacijama.

Podsjetimo, pokušaj “državnog udara” u Crnoj Gori se dogodio na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine kada je crnogorska policija uhapsila par desetina državljana Srbije. Oni su uz dva ruska obavještajca i lidera tada opozicionog Demokratskog fronta, osumnjičeni za pokušaj terorističkih akcija, u cilju nasilnog rušenja vlasti, uključujući i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Prema optužnici koju je zastupao Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, cilj optuženih je osim nasilne promjene vlasti bio i sprječavanje priključenja Crne Gore NATO alijansi.

S obzirom na to da u Podgorici Ambasada Srbije trenutno funkcioniše na nivou otpravnika poslova, pitali smo Krapovića da li to otežava slučaj Branke Milić.

Krapović smatra da to nije problem već, prije svega, potvrda da odnosi dvije države nisu dobri.

Bonus video: