Tužilac ispituje kako je Mijatović nezakonito radio

Kriminalistička policija zatražila je od Opštine Budva da joj dostavi dokumentaciju u vezi sa zaposlenjem načelnika Službe komunalne inspekcije i komunalne policije

22267 pregleda 21 reakcija 22 komentar(a)
Mijatović, Foto: Vuk Lajović
Mijatović, Foto: Vuk Lajović

Kriminalistička policija Centra bezbjednosti Budve zatražila je od gradonačelnika Marka Carevića da joj odmah dostavi kompletnu dokumentaciju na koji način je prije tri godine zaposlen načelnik Službe komunalne inspekcije i komunalne policije Aleksandar Mijatović.

U dopisu, u koji su “Vijesti“ imale uvid, a koji potpisuje rukovodilac budvanske kriminalističke policije Vesko Nedović, navodi se da su sa tekstom koji je objavljen u “Vijestima“ da je šef Komunalne inspekcije i policije tri godine radio nelegalno, upoznali osnovnog državnog tužioca u Kotoru, koji je naložio da se pribave spisi predmeta.

“Shodno Zakoniku o krivičnom postupku, molimo Vas da nam dostavite kompletne spise predmeta, koje je načelnik Službe komunalne inspekcije i policije Aleksandar Mijatović priložio prilikom prijave na javni konkurs 11. avgusta 2017, radi zasnivanja radnog odnosa, izvještaj petočlane Komisije za popis akata i kontrolu predmeta, kao i sve druge spise koje ste formirali u postupku teže povrede službene dužnosti”, naveo je Nedović u dopisu, zahtijevajući od Carevića da spise dostave u što kraćem roku.

“Vijesti“ su krajem januara objavile da je gradonačelnik Carević, nakon što su mu dostavljeni nalazi Komisije koju je on formirao da pročešlja rad Komunalne inspekcije i policije, urgentno razriiješio dužnosti načelnika Aleksandra Mijatovića (kadra Demokrata) zbog teže povrede službene dužnosti. Utvrđeno je da je šef ove ključne opštinske službe pune tri godine nezakonito bio u toj fotelji jer je prilikom zaposlenja priložio lažno uvjerenje da je prethodno tri godine radio na rukovodećoj poziciji u podgoričkoj firmi “Global soft“.

Kako je “Vijestima“ potvrđeno, Carevićev kabinet je budvanskoj policiji dostavio kompletnu dokumentaciju, od nalaza petočlane Komisije za popis akata i kontrolu predmeta koja je utvrdila nepravilnosti oko zaposlenja Mijatovića, kako i ko je raspisao oglas, potvrdu Policijske akademije da je završio kurs o stručnom osposobljavanju, izvještaj opštinske Komisije za provjeru sposobnosti kandidata, izvještaj rezultata struktuisanog intervjua za radno mjesto načelnika, bodovanje rezultata intervjua, listu pitanja sa intervjua, potvrdu podgoričke firme “ Global soft“ da je u njoj radio tri godine i sedam mjeseci kao rukovodilac prodaje, kao i rješenje gradonačelnika Dragana Krapovića o njegovom imenovanju i određivanju zarade.

Mijatović je, kao kadar Demokrata, zaposlen krajem septembra 2017. za vrijeme administracije tadašnjeg gradonačelnika Krapovića.

Carević je razriješio Mijatovića nakon što je opštinska Komisija, koju je on osnovao da prekontroliše rad ove službe, utvrdila da je prilikom konkursa dostavio nevalidnu dokumentaciju, te nezakonito zasnovao radni odnos.

“Načelnik službe Komunalne policije i komunalne inspekcije, Aleksandar Mijatović rarješava se funkcije zbog teže povrede službene dužnosti i prestaje mu radni odnos po sili zakona. Ovo rješenje stupa na snagu danom donošenja“, navedeno je u rješenju koje je potpisao Carević.

Krajem 2019. Carević je naredio kontrolu rada Komunalne inspekcije i policije, te formirao petočlanu Komisiju za popis akata i kontrolu predmeta, čiji je osnovni zadatak bio da pročešlja svu dokumentaciju zbog brojnih pritužbi na rad te službe.

“Rešenjem predsjednika Opštine Budva (Dragan Krapović) 22. septembra 2017. Mijatović je imenovan za načelnika Komunalne policiije i inspekcije. Uvidom u izvještaj Komisije od 14. janura 2020. Opštine Budva za popis akata i kontrolu predmeta iz oblasti komunalne djelatnosti i komunalne policije, utvrđeno je da je načelnik Službe Komunalne inspekcije i komunalne policije Aleksandar Mijatović dostavio nevalidnu dokumentaciju prilikom prijave na javni konkurs od 11. avgusta 2017. Na osnove takve dokumentacije nezakonito je zasnovao radni odnos“, navodi se u rješenju o razrješenju.

Potvrdu da je bio rukovodilac opovrgla Poreska uprava

Carević je u obrazloženju razrješenja Mijatovića naveo da je on u “pogledu ispunjavanja posebnih uslova javnog konkursa za imenovanje rukovodećeg lica, a koji se tiču radnog iskustva na poslovima rukovođenja odnosno drugim poslovnima koji zahtijevaju samostalnost u radu dostavio potvrdu da ispunjava uslov“.

“Uvidom u dostavljenu potvrdu Poreske uprave od 2. novembra 2020. ustanovljeno je da se Mijatović ne vodi u Centralnom registru obveznika poreza, obveznika doprinosa i osiguranika Poreske uprave Crne Gore kao lice prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje u firmi DOO „Global soft“ Podgorica. Proizilazi da Mijatović nije bio zaposlen u ‘Global softu’, čime je svjesno i sa umišljajem počinio težu povredu službene dužnosti i druge protivpravne radnje zbog čega se razrješava dužnosti“, navedeno je u obrazloženju razrješenja Mijatovića.

Hapšenja zbog blokade grada

Mijatović je tokom ljetošnje nasilne smjene vlasti u Budvi 17. juna uhapšen nakon što su službenici Komunalna policije i inspekcije kolima blokirali glavnu raskrsnicu. Tada je uhapšen i rukovodilac Sektora za planiranje i razvoj u Vodovodu i kanalizaciji Budve Igor Đurašević, jer su i kola ovog preduzeća učestvovala u blokadi. Slučaj je preuzelo Specijalno državno tužilaštvo, pa su nakon saslušanja Mijatovića ubrzo uslijedila i nova hapšenja, a lisice na ruke su stavljene i potpredsjedniku Demokrata Draganu Krapoviću, direktorici Vodovoda Jasni Dokić, šefu vatrogasaca Draganu Božoviću, te još dvojici službenika Komunalne policije. Oni su pušteni nakon sedamdesetdvočasovnog tužilačkog zadržavanja da se brane sa slobode.

IZ SDT je tada saopšteno da je Krapović šef kriminalne organizacije koja je formirana početkom juna u Budvi sa ciljem izvršenja više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja i pozivanja na otpor. Optužba SDT naišla je na osudu javnosti i političkih partija koje su pobijedile na avgustovskim izborima.

Bonus video: