Herceg Novi: Za legalizaciju objekata stigla 34 zahtjeva

U hercegnovskoj opštini je prema podacima iz lokalne uprave od prije dvije godine, izgrađeno 1.057 objekata bez građevinske dozvole, ali se procjenjuje da ih je skoro pet puta više
51 pregleda 1 komentar(a)
Herceg Novi grad, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi grad, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 19.12.2017. 14:28h

Sekretarijat za prostorno planiranje i izgradnju do sada je dobio 34 zahtjeva za legalizaciju neformalnih objekata.

U hercegnovskoj opštini je prema podacima iz lokalne uprave od prije dvije godine, izgrađeno 1.057 objekata bez građevinske dozvole, ali se procjenjuje da ih je skoro pet puta više. Najviše takvih objekata je u Bajkovini gdje je bespravno izgrađeno preko sto porodičnih kuća, na Podima, u Kutima, Čelima, Drenoviku. Svi ti objekti su, uglavnom bez problema, dobili i platili odobrenje za priključak na vodu, kanalizaciju i struju

Za legalizaciju je, informišu iz Sekretarijata, potrebno Građanskom birou predati zahtjev uz koji se prilaže i elaborat o postojećem stanju koji je izvela licencirana geodetska organizacija i dokaz o opisu objekta odnosno katastarska ubilježba ili zabilježba da je riječ o vlasniku tog objekta.

Podnosilac zahtjeva u roku od 15 dana mora dobiti informaciju da li je objekat za dalje procesuiranje ili će biti obustavljen proces. Ako objekat nije u prostornom planu ili detaljnom urbanističkom planu i moraće čekati do izrade plana generalne regulacije, saopštavaju iz Sekretarijata. Građani koji podnesu zahtjev u predviđenom roku, do 15. jula naredne godine, a čiji objekti nisu u skladu sa postojećim planovima, neće morati ponovo da podnose zahtjev. Podnosioci će imati rok od 120 dana da odrade svu potrebnu tehničku dokumentaciju koja je propisana Zakonom o planiranju i izgradnji objekata .Oniima koji to ne urade do 15. jula naredne godine neće ući u proceduru i njihov objekat će biti za rušenje.

Troškovi u postupku legalizacije prevenstveno se odnose na naknadu za komunalno opremanje. Vlasnici neformalnog objekata za osnovno stanovanje imaće mogućnost plaćanja na 240 rata plus dva odsto na obračun naknade za komunalno opremanje.

Bonus video: