Porodica moli za pomoć: Dragutin Dubljević se od korone liječi u Austriji

Pomoć se može uplatiti na žiro račun: 510-1809977317204-86 koji se vodi kod CKB (donacija za Dragutina Dubljevića) za uplate iz Crne Gore

325451 pregleda 2308 reakcija 176 komentar(a)
Dragutin Dubljević, Foto: Privatna arhiva
Dragutin Dubljević, Foto: Privatna arhiva

Porodica arhitekte Dragutina Dubljevića uputila je molbu za finansijsku pomoć za nastavak njegovog liječenja od posljedica koronavirusa u klinici Klagenfurt u Austriji.

Dubljević je otac 9-godišnje kćerke.

"Dragutin Dubljević je 1974. godište i primljen je u KBC Podgorica 4.12.2020. kao pacijent obolio od virusa Kovid-19. Nakon pogoršanja prebačen je na Odjeljenje intenzivne njege KBC 10.12.2020. Nakon daljeg drastičnog pogoršanja intubiran je 17. decembra 2020. godine u KBC u Podgorici tj. stavljen na mehaničku ventilaciju. Usljedilo je i dalje drastično pogoršavanje njegove zdravstvene situacije i predviđanje smrtnog ishoda od strane ljekarskog tima KBC, stoga nisam imala izbora osim da pokušam da mu spasim život transportom 26. decembra 2020. godine na dalje liječenje u bolnicu u Austriju, Klinikum Klagenfurt na Odjeljenje intenzivne njege, gdje se i sada nalazi. Bolinica u Gracu nas je odbila, jer su bolnice u Austriji bile pune i mjesta rezervisana samo za austrijske državljane. Nisam imala vremena da čekam jer bi suprug preminuo", saopštila je Dragutinova supruga Dragana Marinković-Dubljević.

Ona je dodala da je jedina bolnica koja je prihvatila pacijenta stranca Klinikum Klagenfurt.

"Kako su ljekari u KBC Podgorica predviđali da može da živi nekoliko sati do dva dana i dijagnozirali da pluća kao da i nema, ja nisam imala drugog izbora osim da se on prebaci na moj zahtjev na dalje liječenje u Austriju, o mom trošku. Kada sam se kasnije obratila Fondu za zdravstveno osiguranje za pomoć dobila sam negativan odgovor. Ističem da smo imali malo vremena da čekamo bilo šta, ali da smo uspjeli spasiti njegov život. Njegovo zdravstveno stanje se poboljšalo i ima kontinuitet poboljšanja, od 25.1.2021. izašao je iz kome, odnosno budan je, pluća su stabilno,uspostavljena je sa njim verbalna komunikacija, ali je potrebno još vremena i oporavka da bi mogao samostalno da diše, odnosno da se skine sa respiratora. U ovom momentu bi bilo pogubno za njegov život kada bi morao da se transportuje nazad u Podgoricu dok je još uvijek na mehaničkoj ventilaciji, usljed nedostatka novca za daljim liječenjem. Za period od 26.12.2020. do 15.2.2021. za njegovo liječenje platila sam ukupno 192.046,10 eura. Iscrpjela sam sva sredstva i pozajmice i više ne mogu sama, bez pomoći donacija da snosim troškove liječenja. Pretpostavka je da bi bilo potrebno da on još nekih mjesec dana provede na liječenju u Austriji, što bi iznosilo 100.000 do 120.000 eura. Moj suprug je uvaženi arhitekta, koji je doprinosio ne samo svojoj porodici, nego aktivno i društvu. Ima kćerku Kseniju od 9 godina, koja veoma teško preživljava ovaj period. Ukoliko ste u mogućnosti da meni i mojoj kćerci pomognete, bile bismo vam izuzetno zahvalne. Život je u pitanju", kazala je Dragana.

Pomoć se može uplatiti na žiro račun: 510-1809977317204-86 koji se vodi kod Crnogorske komercijalne banke (CKB) (donacija za Dragutina Dubljevića) za uplate iz Crne Gore.

Ovo su instrukcije za devizno plaćanje:

Dragutin Dubljević
foto: Privatna arhiva

Bonus video: