Nikolić razriješen funkcije, Božović v.d. rektora UCG

Prema saznanjima Vijesti, Nikolić je razriješen po inicijativi pet članova UO - Vladimira Božovića, dr Budimira Aleksića. dr Milene Burić, te studenata Milene Šekularac i Danila Banovića

61111 pregleda 524 reakcija 85 komentar(a)
Nikolić, Foto: Savo Prelević
Nikolić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.02.2021. 16:38h

Rektor Univerziteta Crne Gore (UCG) Danilo Nikolić razriješen je danas te funkcije, saznaju Vijesti.

Za vršioca dužnosti (v.d.) rektora do okončanja postupka izbora novog rektora izabran je član Upravnog odbora (UO), profesor Vladimir Božović.

Kako je saopšteno iz UCG nakon sjednice za imenovanje profesora Božovića glasalo je 10 članova Upravnog odbora, dok je tri bilo protiv, a jedan je bio udržan.

Nikolić je razriješen po inicijativi pet članova UO - Božovića, dr Budimira Aleksića. dr Milene Burić, te studenata Milene Šekularac i Danila Banovića.

"Sloboda mišljenja i izražavanja, odnosno akademska sloboda, kao ključni preduslov razvoja savremenog obrazovanja i društva, kontinuirano, direktno ili indirektno, sputavana je od pojedinih članova upravljačke strukture Univerziteta, a posebno rektora kao najistaknutijeg i najodgovornijeg. Brojni su primjeri u kojima je narušen princip ravnopravnosti, pravičnosti ali i kršenja zakonitosti, normi Statuta UCG. Mnogi slučajevi su imali i svoj sudsko-pravni epilog na štetu Univerziteta, a da stvar bude gora, neke od pravosnažnih presuda se ne izvrčavaju, što predstavlja krivično djelo... To jeste ugrožavanje osnova pravne sigurnosti i minimuma pravnog poretka Crne Gore što je u koliziji sa jednom od osnovnih društvenih misija UCG", piše u inicijativi za razrješenje Nikolića koju potpisuju tr člana UO - predstavnika Vlade Crne Gore kao osnivača i dva studenta.

Za smjenu Nikolića glasalo je devet članova UO, dok je pet bilo protiv.

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je i postupak za izbor generalnog sekretara Univerziteta Crne Gore.

Glušica je kazala da će Konkurs za izbor generalnog sekretara biti objavljen u Biltenu Univerziteta Crne Gore i u dnevnom listu.

"Generalni sekretar se bira na period od četiri godine, a prijave se podnose u roku od 15 dana od dana objavljivanja konkursa, uz odgovarajuću dokumentaciju i kvalifikacije propisane konkursom", kazala je Glušica.

Prethodno je ostavku podnijela Tijana Prelević, koja je na poziciji generalnog sekretara bila izabrana 14. maja 2019. godine.

Bonus video: