aerodrom 'Knjaz Danilo'

Još jedan helikopter tipa BELL 505 stigao na vojni aerodrom u Podgorici

Kupovinom helikoptera BELL 505 Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore zamijenilo je letjelice tipa Gazela, koje su se koristile za obuku pilota i letačkog osoblja gotovo četiri decenije

9471 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Mod.gov.me
Foto: Mod.gov.me

Još jedan helikopter tipa BELL 505 Jet Ranger X u sastavu je Vojska Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, BELL 505 Jet Ranger X je moderan vazduhoplov, opremljen najnovijom tehnologijom.

Riječ je o lakom helikopteru, koji prema riječima komandant Vazduhoplovstva VCG Bojan Blagojević, ima najbolji odnos cijene i kvaliteta.

"Nabavkom ovog vazduhoplova modernizovana je flota poslije duže vremena i samim tim, podignut je nivo sigurnosti i bezbjednosti letenja. Obezbijeđena je i nesmetana realizacija obuke mladih pilota za duži vremenski period i pružena mogućnost lakog transporta po vrlo niskoj cijeni", kazao je Blagojević.

helikopter BELL 505
foto: Mod.gov.me

On je dodao da je održavanje trenaže pilota važan dio posla, pa će se kupovinom helikoptera u velikoj mjeri smanjiti troškovi.

BELL 505, kako je pojašnjeno iz Ministarstva odbrane, dizajniran je da bude siguran i lak za letenje, sa brzinom od 232 km/h i sa nosivošću od 680 kg.

"Opremljen je modernim sistemima kao što su kompjuterski način upravljanja motorom i prikazivanja prioritetnih parametara u letu. Kabina je 'glass cocpit', dobra je ergonomija i relativno uprošćena eksploatacija, što su sve jako bitne stavke za obuku", rekao je Blagojević i dodao da su vazduhoplovci zadovoljni sa onim što helikopter pruža u letenju.

Ministarstvo odbrane početkom prošle godine potpisalo je međudržavni ugovor za nabavku dva helikoptera BELL 505 Jet Ranger X, sa Kanadskom Komercijalnom Kompanijom 'CCC'. Ukupna vrijednost nabavke je 3.267.234,77 eura.

helikopter BELL 505
foto: Mod.gov.me

Dio ugovora je i obuka trojice pilota Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore koji su je završili u Francuskoj, kao i obuka dva vazduhoplovna inženjera i tri tehničara u Češkoj Republici i Sjedinjenim Američkim Državama.

"Kupovinom helikoptera BELL 505 Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore zamijenilo je letjelice tipa Gazela, koje su se koristile za obuku pilota i letačkog osoblja gotovo četiri decenije", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Delegaciju kanadske kompanije 'CCC' na vojnom aerodromu 'Knjaz Danilo' u Podgorici dočekali su vršilac dužnosti zamjenika načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Aleksandar Pantović i Blagojević.

Preporučujemo za Vas