Đurišići ispred Glavnog grada: Traže da se Vanja pusti na slobodu

Članovi porodice traže da se Vanja Đurišić pusti na slobodu i da se poštuje Ustav Crne Gore
16 komentar(a)
protest Đurišića, Foto: Borko Ždero
protest Đurišića, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 19.12.2017. 12:50h

Porodica Đurišić okupila se jutros ispred zgrade Glavnog grada.

Članovi porodice traže da se Vanja Đurišić pusti na slobodu i da se poštuje Ustav Crne Gore.

JWPlayer video mesto

Advokat Đurišića uložio je žalbu na rješenje o pritvoru za Vanju Đurišića.

“Tek juče smo dobili rješenje o pritvoru, žalba je uložena, a naš advokat je trenutno kod mog supruga u pritvoru, dobio je dozvolu da se sretne sa njim”, kazala je Danijela Đurišić, supruga Đurišića.

Ona je istakla da je Vanja prestao da uzima hranu i vodu iz revolta, što nadležni ne rješavaju njihov slučaj, a da nema roka na odgovor na žalbu i da proces može da se odugovlači.

“Vanja i mi koristimo našu imovinu i imamo pravo da uživamo na našoj imovini i po svim Evropskim konnvencijama, a imamo sve papire. Na današnji dan smo prošle godine započeli protest, odnosno ogradili našu imovinu u Jerevanskoj ulici. Od uvijek su te parcele u našem vlasništvu, od 1954. godine u kontinuitetu, bez ijednog dana prestanka ili prelaska vlasništva na nekog drugog”, tvrdi Đurišić.

Ona tvrdi da su na osnovu toga i dobili posjedovni list, a nakon toga smo tražili od katastra koordinate da bi izašli na teren i označili njihovu imovinu, a da Glavni grad nema nijedan dokument, kojim mogu da pokrijepe njihove tvrdnje.

“Ne tražimo ništa, ne tražimo novac, ne ponašamo se ovako zato što nam se hoće. Ako nijesmo u pravu, zašto nas ne maknu sa posjedovnog lista”, istakla je Đurišić.

Đurišić je na pitanje „Vijesti” o problemu sa Telekomom i kablovima, istakla da „ta privatna kompanija koristi njihovu imovinu bez nadoknade”.

“Dolazili su kod nas, molili nas za kobajagi nekakav dogovor, mi smo pristali, angažovali su njihove vještake iz te struke za telekomunikacije. Rekli smo im realnu cijenu, kakva je svuda u Crnoj Gori, a oni su nam na to ponudili smiješnih 150 eura mjesečno. Za 1.023 kvadrata nekih instalacija, koje se nalaze tuda, mi ne znamo kada su ih postavili. To je privatna firma, koja nema ugovor sa nađom porodicom, a sve što su postavili su odradili mimo zakona”, kazala je Đurišić.

Ona je istakla da to što „je Opština prevarila Telekom, aku su postavili kablove, njih ne interesuje i da to treba da rješe sa nadležnima iz Glavnog grada.

“Nas to nije zanimalo dok je trajao sudski proces 27 godina, mi nismo napravili bilo kakav problem. Kada je suđenje završeno, kada je potvrđeno da je zemlja naša, kada smo dobili dokument, pošli smo kod prvog čovjeka grada, koji nam je kazao da će platiti kada mi moji ljudi kažu”, tvrdi Đurišić.

Đurišićeva supruga Danijela saopštila je juče da je on u istražnom zatvoru u Spužu započeo štrajk glađu i žeđu.

Đurišić je u zatvoru od 15. decembra.

Kompanija "Crnogorski Telekom" je ranije podnijela više krivičnih prijava protiv Đurišića zbog oštećenja telekomunikacione infrastrukture u Jerevanskoj ulici u podgoričkom naselju Zabjelo.

Porodica Đurišić tvrdi da je zemljište preko kojeg prelazi Jerevanska ulica, njihova imovina, dok to Glavni grad osporava.

Đurišići su protest nastavili ispred nekadašnje zgrade Vlade u Ulici Jovana Tomaševića, gdje se održava svečana sjednica Glavnog grada povodom Dana oslobođenja.

Bonus video: