Borovičko jezero planiraju kao kupalište

Sportsko-rekreativni kompleks u Pljevljima obuhvatao bi i kompleks sa bazenima

7923 pregleda 8 komentar(a)
Borovičko jezero, Foto: Goran Malidžan
Borovičko jezero, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja raspisala je konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje budućeg sportsko-rekreativnog kompleksa na Borovičkom jezeru, nakon čije realizacije bi Pljevljaci konačno dobili uređeno kupalište.

Pljevlja su jedan od rijetkih gradova u Crnoj Gori koja nema bazen ni uređeno kupalište, pa su građani prinuđeni da spas od ljetnjih vrućina traže na nekim od rijeka.

Gradonačelnik Pljevalja Igor Golubović nedavno je “Vijestima” kazao da bi realizacija ovog projekta mogla početi možda i ove godine.

“Mi smo formirali komisiju sastavljanu od crnogorskih najeminentnijih stručnjaka vezanih za urbanizam i arhitekturu za izbor idejnog arhitektonskog urbanističkog rješenja Sportsko-rekreativnog kompleksa ‘Borovica’. Do sredine jula imaćemo rješenje. Opština Pljevlja je urbanistički riješila tu lokaciju. Možda čak i ove godine krenemo u realizaciju ovog projekta“, rekao je Golubović.

Borovičko jezero je nastalo je punjenjem vodom iz dva potoka napuštenog kopa “Šumani“ Rudnika uglja. Udaljeno je oko pet kilometara od Pljevalja, i nalazi se na oko 500 metara od saobraćajnice Pljevlja - Žabljak. Voda jezera otiče u Vezišnicu koja protiče u neposrednoj blizini.

Obala jezera, koje zauzima površinu od oko 29 hektara je neuređena, bez zelenila, osim u malim djelovima sa samoniklim rijetkim stablima. Prostor Borovičkog jezera tretiran je Prostorno-urbanističkim planom Opštine i DUP-om Termoelektrane.

Sportsko-rekreativni kompleks Borovičko jezero obuhvatao bi prostor kupališta i prostor kompleksa sa bazenima.

Planom je predviđeno uređenje prostora oko jezera, formiranje plaže u dužini od oko 300 metara sa odgovarajućim rekreativnim i zabavnim sadržajima. Planirana je izgradnja četiri bazena: dječjeg, rekreativnog bazena sa vodenim atrakcijama, porodičnog bazena površine oko 500-1000 metara kvadratnih i toboganskog bazena.

Planirano je i uređenje postojećih terena za male sportove, tenis kao i terena za odbojku na pijesku, za mini golf, boćanje, restorana, šanka i prateće komercijalne ponude.

Uradiće se i bina za organizaciju zabave, parking za 300 vozila, pješačko - biciklistička staza širine oko tri metra i duge oko 2,5 kilometara. Čitav sportsko - rekreativni kompleks bi bio komercijalizovan za maksimalno 2000 kupača na dan tokom sezone i to 1000 posetilaca uređenog kupališta i 1000 posetilaca kompleksa bazena

Bonus video: