Picula: Ne treba diskriminisati vakcine, odvojiti politiku i zdravlje

"Posve je jasno da će Zapadni Balkan i Crna Gora moći dobiti određenu količinu vakcina iz EU. U međuvremenu, otvorio se prostor i za druge, prije svega za ruski Sputnik V koji je na putu da dobije na neki način potvrdu i autorizaciju u EU“

13009 pregleda 9 komentar(a)
Picula, Foto: Betaphoto
Picula, Foto: Betaphoto

Nijedna kvalitetna vakcina, nezavisno iz koje zemlje dolazi, ne treba da bude diskriminisana, a političke poruke treba odvojiti od najvažnijeg prioriteta - zaštite javnog zdravlja, poručio je poslanik Evropskog parlamenta i izvjestilac za Crnu Goru, Tonino Picula.

On je za Televiziju Crne Gore rekao da je pandemija koronavirusa dva puta iznenadila Evropsku uniju (EU).

"Prvi put prošle godine u ovo vrijeme, kada su u suočavanju sa enormnim javnim zdravstvenim izazovom mnoge zemlje EU zatvorile svoje granice i na neki način suspednovale jedno od osnovnih načela po kojem funkcioniše Unija, a to je solidarnost, kazao je Picula.

Prema njegovim riječima, nakon početnog nesnalaženja, rješenje u vidu vakcina ponovo je Brisel stavilo pred izazov.

"Ovaj put je iznenadilo rješenje, odnosno pronalazak vakcine, i nakon najave da će se do kraja ljeta 70 odsto građana EU vakcinisati, ispalo je da je taj program u početnoj fazi podbacio, da se nijesu dobro procijenili kapaciteti onih koji proizvode vakcinu, ali jednako tako da je došlo do zastoja u distribuciji", naveo je Picula.

On je, kako prenosi portal RTCG, naglasio da je dobro što je ponovo, nakon godinu, EU priznala probleme, i da je izuzela zemlje Zapadnog Balkana, a time i Crnu Goru, od ograničenja u izvozu vakcina van Unije.

"Posve je jasno da će Zapadni Balkan i Crna Gora moći dobiti određenu količinu vakcina iz EU. U međuvremenu, otvorio se prostor i za druge, prije svega za ruski Sputnik V koji je na putu da dobije na neki način potvrdu i autorizaciju u EU“, kazao je Picula.

Kako je naveo, neke članice EU, poput Mađarske i Austrije, najavljuju ne samo korišćenje nego i proizvodnju te vakcine.

„Vidimo da i Kina nudi svoju vakcinu. Prema tome, ne bi trebalo diskriminisati nijednu kvalitetnu vakcinu, ali to se mora razdvojiti od političkih poruka, koje se eventualno „švercuju“ iza nečega što jeste prioritet, a to je zaštita javnog zdravlja", kazao je Picula.

Bonus video: