Državu tuže 163 osobe: Zbog objavljivanja spiskova osoba u samoizolaciji

Tužbama se traži naknada nematerijalne štete zbog pretrpljenih i budućih duševnih bolova, radi povrede prava ličnosti, prava na privatnost, prava na zaštitu podataka o ličnosti i pravo na poštovanje ličnog i porodičnog života

21402 pregleda 102 reakcija 30 komentar(a)
Donijeli odluku o objavljivanju spiskova: Stara Vlada i nekadašnji NKT, Foto: gov.me
Donijeli odluku o objavljivanju spiskova: Stara Vlada i nekadašnji NKT, Foto: gov.me

Pred Osnovnim sudom u Podgorici do sada su protiv države podnijete 163 tužbe od fizičkih lica čija imena su objavljena u vrijeme kada im je Uprava za inspekcijske poslove rješenjem odredila samoizolaciju, piše Dan.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) 21. marta prošle godine donijelo je odluku o objavljivanju imena lica u samoizolaciji, koju je Ustavni sud ukinuo 23. jula.

Tužbama se traži naknada nematerijalne štete zbog pretrpljenih i budućih duševnih bolova, radi povrede prava ličnosti, prava na privatnost, prava na zaštitu podataka o ličnosti i pravo na poštovanje ličnog i porodičnog života.

U većini predmeta određen je zastoj postupka do pravosnažnog okončanja postupka u predmetu ovog suda P.br. 3757/20, što je bio jedan od razloga neprihvatanja medijacije od države.

Bonus video: