CDPR: Podići društvenu svijest o problematici raka kod djece

"U Crnoj Gori od malignih bolesti godišnje obolijeva blizu tridesetoro djece"

2925 pregleda 1 komentar(a)
Opšta bolnica Berane, Foto: Tufik Softić
Opšta bolnica Berane, Foto: Tufik Softić

Povodom Međunarodnog dana djece oboljele od karcinoma Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) ove godine, umjesto kao što tradicionalno donira Institut za bolesti djece KC Crne Gore, doniralo je Dječje odjeljenje Opšte bolnice u Beranama, što je jubilarna dvadeseta donacija povodom navedenog Dana, saopšteno je iz CDPR.

Objašnjavaju da je to prva od ukupno dvadeset posjeta dječjim bolnicama u Crnoj Gori, a prva od sedamnaest posjeta IBD KCCG bila 15. februara 2002. godine i to je bila jedna od prvih aktivnosti odmah nakon obnavljanja Društva.

Te posjete su od tada postale redovne i tradicionalne povodom navedenog dana.

crteži
foto: CDPR

“Nakon sedamnaest posjeta IBD KCCG u Podgorici, 2019. godine smo se odlučili da posjetimo istim povodom i doniramo crteže Dječjem odjeljenju Opšte bolnice u Kotoru, a prethodne 2020. godine Dječje odjeljenje Opšte bolnice u Nikšiću. Ove godine smo odabrali da takođe sa Fakultetom likovnih umjetnosti (FLU) sa Cetinja - Odsjek za grafiku, opremimo Dječje odjeljenje Opšte bolnice u Beranama grafikama i crtežima studentica profesorke Marije Kapisode . Crteži i grafike uz pomoć Crnogorske akademije nauka I umjetnosti (CANU) oko njihovog opremanja, predate su šefici dječjeg odjeljenja dr Ljiljani Vuković, da krase sve dječje, ljekarske i sestrinske sobe, ambulante Dječjeg odjeljenja Opšte bolnice u Beranama i djeci svakako učine boravak mnogo prijatnijim” – kazali sui z CDPR.

Crteži
foto: CDPR

CDPR će, kako kažu, nastojati i u budućem radu da pomaže u okviru svojih mogućnosti IBD KCCG, ali i dječja odjeljenja opštih bolnica u Crnoj Gori, kao što to redovno rade od osnivanja.

“Prema procjeni Međunarodne konfederacije organizacija roditelja djece oboljele od kancera preko 250.000 djece u svijetu godišnje oboli od karcinoma, od kojih se blizu 100.000 ne uspije izboriti, dok svega 20 odsto ima pristup modernom liječenju. Karcinom je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine oko 80 odsto ukupnog broja djece na svijetu” – navode u CDPR.

Oni kažu da je cilj i svrha obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od karcinoma da se podstakne podizanje društvene svijesti o problematici raka kod djece i kako prepoznati bolest na vrijeme, kako se boriti i kako i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti u cilju pomoći i podrške oboljelim mališanima i njihovim porodicama.

“Kada se govori o preventivi, posebno se ističe da trudnice treba da izbjegavaju infekcije, isto tako zračenje nikako nije dozvoljeno, pušenje i alkohol, a pored toga buduće majke treba da vode računa o načinu ishrane i života. Istovremeno treba znati da je poslije porođaja obavezno dojenje djeteta, jer je to svakako najuspješnija preventive za mnoge bolesti. Na sreću, procenat izliječenja je veći nego kod odraslih i njih preko dvije trećine se izliječi, dok je preživljavanje na više od pet godina podignuto i do 90 odsto zahvaljujući kombinaciji hemioterapije, hirurgije i postoperativnog praćenja djece” – objašnjavaju iz CDPR.

Navode i da je najčešće maligno oboljenje kod djece je akutna leukemija, gdje je procenat izliječenja najveći, preko 70 odsto, a terapija traje 105 nedjelja.

“Simptomi tog oboljenja su brzo zamaranje, blijedilo, odbijanje hrane ili sisanja, pojavljivanje modrica, tačkica na koži i upalnih infekcija koje traju duže što je uobičajeno. Prema raspoloživim podacima u Crnoj Gori od malignih bolesti godišnje obolijeva blizu tridesetoro djece. Najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece i adolescenata (0 -18), u Crnoj Gori, su bile leukemije, zatim maligni tumori mozga, kosti i limfomi. U prethodnoj godini u starosnoj dobi od 0 - 18. godine u našoj državi registrovano je sedam smrtnih slučajeva od malignih bolesti” – upozorili sui z Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR).

Bonus video: