"Black Pearl" lakše oštećen u kontaktu sa obalom

Posada „The Black Pearla“ uz pomoć marinske službe Porto Montenegra uložila je maksimum napora da sačuva luksuzni, 107 metara metara dugi jedrenjak od težih oštećenja

16476 pregleda 57 reakcija 7 komentar(a)
Jahta "The Black Pearl", Foto: Valeriy Pisanov/Fejsbuk
Jahta "The Black Pearl", Foto: Valeriy Pisanov/Fejsbuk

Olujna bura pričinila je danas dosta problema u Tivtu – jaki vjetar odnosio je crijepove sa krovova od kojih su neki prilikom pada oštetili i obližnje parkirane automobile, a palo je i više velikih stabala u gradskom parku i još nekih djelovima grada.

Najdramatičnije je međutim bilo u marini Porto Montenegro gdje je olujna bura bukvalno prikovala pri operativnoj obali mula III, reprezentativnu superjahtu „The Black Pearl“.

Pozicija gdje je taj veliki trojarbolni ultramoderni jedrenjak već duže vrijeme vezan, daleko je najizloženija udarima bure, pa stoga još više i čudi zašto kapetan „Crnog Bisera“ nije reagovao na vrijeme i premjestio svoj brod na drugu, sigurniju lokaciju u marini, iako ga je marinska služba Porto Montenegra to ponudila i pravovremeno ga upozorila da se očekuju olujni udari bure koja je juče u Boki na momente, dostizala brzinu od preko 90 čvorova.

jahta
foto: Valeriy Pisanov

Posada „The Black Pearla“ uz pomoć marinske službe Porto Montenegra uložila je maksimum napora da sačuva luksuzni, 107 metara metara dugi jedrenjak od težih oštećenja.

Između lijevog boka jedrenjaka i obale stalno su podmetani novi fenderi od kojih su mnogi odmah i popucali pod udarom skoro 3 hiljada tona teškog broda koga je bura, kao igračku, zanosila i gurala na obalu. Ipak ni brojni fenderi, ni natezanje priveznih konopa na suprotnoj strani broda, nije moglo da u potpunosti zaštiti „Black Pearl“, pa su na jahti ipak, evidentirana manja oštećenja na lijevom boku. Manje štete je bilo i na dijelu same obalne infrastrukture na mulu III Portom Montenegra.

jahta
foto: Valeriy Pisanov

Dramatične fotografije spašavanja luksuzne jahte u vrijeme kada je već bilo kasno da „Black Pearl“ isplovi sa rizičnog veza, pojavile su se odmah i na društvenim mrežama, ali se srećom, sve završilo bez posljedica po ljude.

Inače, “Black Pearl” od 2.864 bruto-tone jedan je od najvećih brodova na svijetu koji koriste moderni tzv. Dyna Rig sistem upravljanja križnim jedrima na svoja tri velika jarbola napravljena od karbonskih vlakana. Jarboli su visine 70 metara i juče su, čak i bez jedara na njima, bili presudni faktor da bura koja je “zapela” u njih, dramatićno naginje “Black Pearl” i to baš na stranu gdje je brodu prijetio kontakt sa operativnom obalom tivatske marine.

Bonus video: