Na skijama kroz planinu, Foto: Privatna arhiva

Na skijama i krpljama preko Lukavice

Prvi zimski maraton održaće se 20. i 21. februara, za kada su zakazane dvije trke - glavna od 25 kilometara i porodična duga 3 kilometra Start i cilj obje trke je na Vučju, a stazu su trasirali iskusni turno skijaši...

18632 pregleda 178 reakcija 8 komentar(a)
Na skijama kroz planinu, Foto: Privatna arhiva
Na skijama kroz planinu, Foto: Privatna arhiva

Turistička organizacija Nikšić, Opština i NVO “Ljubitelji prirode”, riješili su da 20. i 21. februara organizuju prvi Zimski maraton i učesnicima pruže priliku da i njih Lukavica osvoji, ukoliko već nije.

“Oduvijek smo bili impresionirani ljepotom Lukavice i Žurimova u zimskom periodu, kako zbog njihove surovosti, tako i zbog zaista prelijepih prizora koje ovi divovi pružaju u zimskom periodu, kada su manje posjećeni. Ideja za Zimski maraton u Nikšiću ‘rodila’ se još prošle godine, u prvom talasu korone, kada se nije moglo putovati između opština. Predano smo istraživali sve kutke našeg grada, naravno na turno skijama, s obzirom da se svi mi aktivno bavimo turno skijanjem”, priča za “Vijesti” Miljko Gigo Bulajić iz NVO “Ljubitelji prirode”.

Maraton obuhvata dvije trke - glavnu, u dužini od 25 kilometara, i porodičnu od tri kilometra, a biće zastupljene tri discipline - krplje, turno i nordijske skije. Gigo priznaje da je trasa za glavnu trku u početku bila drugačije zamišljena i da je plan bio da start bude na Krnovu, kod vjetroparka, a cilj na Vučju. Međutim, nakon trasiranja staze, odlučili su da trka krene i završi se u ski-centru Vučje, na 1.350 metara nadmorske visine.

Planina Lukavica
foto: Privatna arhiva

“Nas petorica, Ivan Kalezić, Miloš Blečić, Dimitrije Vujanović, Srdan Đurović i ja, zaputili smo se u provjeru i trasiranje staze, uz podršku Gorske službe spasavanja. Bio je to najhladniji dan u ovoj godini, temperatura od -15 do -20. Tereni lijepi, ali surovi, visina sniježnog prekrivača do dva i po metra, a mi spremni i odlučni da nastavimo po planu. Prvog dana išli smo do Bara Bojovića, gdje smo i prenoćili, a narednog nastavili do Vučja. Onako u hodu, gledajući prizore oko nas i ocjenjujući trasu, odlučili smo da je izmijenimo, kako zbog sigurnosti, koja je na prvom mjestu, tako i zbog logističke dostupnosti, i ujedno je napravimo još atraktivnijom”, objašnjava Gigo.

Maraton će biti internacionalnog karaktera, glavna trka je ograničena na devet sati trajanja i uključivaće tri kontrolne tačke na kojima će biti obezbijeđeno osvježenje. Snimljen trek je dostupan na sajtu zimski maraton, a o sigurnosti takmičara na samom maratonu brinuće Gorska služba spasavanja i organizatori trke koji će motornim sankama i u pratnji skijama voditi računa da svi bezbjedno završe učešće.

“Za učešće na maratonu potrebno je iskustvo i poznavanje hodanja u planini u zimskim uslovima, kao i adekvatna fizička kondicija. Učešće na maratonu je na sopstvenu odgovornost i dozvoljeno je punoljetnim, zdravim i fizički sposobnim licima koja posjeduju adekvatnu opremu. Učešće maloljetnim licima dozvoljeno je uz pratnju roditelja ili vodiča”, poručuju organizatori.

Planina Lukavica
foto: Privatna arhiva

Drugog dana maratona, 21. februara, biće organizovana porodična trka koja će biti na samom ski-centru Vučje.

“Cilj porodične trke je da motivišemo roditelje da provode vrijeme sa djecom u prirodi, baveći se nekim sportom, ali i da motivišemo djecu da se bave nekom od ovih disciplina (turno i nordijske skije, krplje) i da razvijemo svijest o zdravom načinu života”, ističe Gigo i dodaje da pravo učešća u porodičnoj trci imaju djeca uzrasta do deset godina.

Organizatori su se potrudili i da manifestaciju “ovjekovječi” svjetski priznati i poznati fotograf Predrag Vučković.

“Budućnost zimskog turizma vidimo upravo u ovakvim manifestacijama i događajima i smatramo da naš grad zaslužuje da se razvija u ovom pravcu, jer i te kako ima šta da ponudi”, poručio je Bulajić.

Planina Lukavica
foto: Privatna arhiva

Manifestaciju, za koju se organizatori nadaju da je samo početak jedne lijepe priče koja će da traje, podržala je Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru projekta “Diverzifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima jugoistočne Evrope kroz razvoj lanca vrijednosti“.

Epidemiološke mjere moraće se poštovati

Direktor TO Nikšić Boris Muratović ističe da su zbog koronavirusa građani morali da se odreknu brojnih manifestacija zarad zdravlja i da je ovo prva značajna manifestacija koja se dešava u Nikšiću, ali i u Crnoj Gori, u posljednjih nekoliko mjeseci.

“Ograničili smo broj učesnika i napravili propozicije takmičenja takve da sve epidemiološke mjere moraju biti ispoštovane, ali to nije umanjilo interesovanje onih koji žele biti dio ovoga događaja. Vjerujemo da je Zimski maraton tek početak jedne lijepe tradicije i promocije Nikšića kao važne tačke na turističkom nebu Crne Gore, kada je zimska sezona u pitanju”, kaže Muratović. Na Vučju će, objašnjava, 21.februara, kada bude organizovana porodična trka, obilježiti Međunarodni dan turističkih vodiča, u saradnji sa turističkom agencijom “Prestige Travel” i Udruženjem turističkih vodiča Crne Gore. “Toga dana ćemo turističke vodiče iz raznih krajeva Crne Gore upoznati sa potencijalima naše opštine, a od istih, vjerujem, dobiti i kvalitetne predloge za turističku promociju Nikšića. Koristim ovu priliku da pozovem sve zainteresovane da posjete naš grad i uživaju u gostoprimstvu po kom smo nadaleko poznati”, poručio je direktor TO Nikšić.

Planina Lukavica
foto: Privatna arhiva

Bonus video: