Žalbe porodica Popović i Terzić zbog ulice: Oduzimaju samo našu imovinu

Iz Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine ističu da se planom ne oduzima vlasništvo
134 pregleda 1 komentar(a)
Masline, Foto: Zoran Đurić
Masline, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.12.2017. 19:26h

Porodice Popović i Terzić tvrde da im se nacrtom Detaljnog urbanističkog plana (DUP) „Masline“ načinjena šteta, odnosno da se oduzima samo njihova imovina.

„Nacrtom se od parcela porodica Terzić i Popović oduzima dva do 2,5 metra širine za Ulicu Jovana Ćetkovića“, tvrdi Zorica Popović.

Predstavnici porodica iznijeli su nekoliko zamjerki na nacrt DUP-a „Masline“.

„Obrađivač plana 'Urbi.pro' je različito formirao urbanističke parcele koje se graniče sa Ulicom Jovana Ćetkovića, pa je samo dio te saobraćajnice, od Ulice X crnogorske brigade do Mila Peruničića pravilno parcelisan oduzimanjem dijela katastarskih parcela sa obje strane. Dio Ulice Jovana Ćetkovića, od Ulice Mila Peruničića do Markovog potoka je nezakonito proširen jer se oduzima od katastraske parcele samo sa jedne strane“, tvrdi Popović.

Porodice tvrde da se ova rješena donose na njihovu štetu. Iz Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine ističu da se planom ne oduzima vlasništvo.

„Planskim dokumentom se definiše prostor, u skladu sa pravilima struke, normama i standardima, pri čemu se ne može oduzeti vlasništvo nad određenom nepokretnošću, već u zahvatu katastarskih parcela, planirati urbanistička matrica koja se, između ostalog, sastoji od urbanističkih parcela i saobraćajnica“, ističu iz Sekretarijata.

Takođe dodaju da u cilju formiranja adekvatnog planskog rješenja, na osnovu kojeg će se prostor privoditi odgovarajućoj namjeni i smjernicama planskog dokumenta, granica vlasništva može „često odstupiti od granice planiranih urbanističkih parcela i saobraćajnica“.

Kako su porodice Terzić i Popović izjavile žalbu na proširenje ulice na njihov račun, iz kompanije „Urbi.pro“ im je odgovoreno da je ulica planirana u skladu sa propisanim normama.

„Ulica Jovana Ćetkovića je proširena po normativima za saobraćajnu infrastrukturu, tako da se ivica trotoara sa jugozapadne strane poklapa sa postojećom ogradom“, navode iz ove kompanije.

Sekretarijat: Slijedi javna rasprava

Iz Sekretarijata su saopštili da je, u skladu sa odredbama nedavno donijetog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, nakon donošenja Odluke o izmjeni Odluke o izradi izmjena i dopuna, nacrt DUP-a „Masline” dostavljen Ministarstvu održivog razvoja i turizma na davanje mišljenja. Nakon pribavljenog pozitivnog mišljenja, planirano je da bude upućen na javnu raspravu.

„U toku rasprave građani će moći da izvrše uvid u nacrt i prilože primjedbe i sugestije“, zaključeno je iz Sekretarijata.

Bonus video: