Mrvaljević i Miličković traže da inspekcija utvrdi da li je Mrdak angažovan u skladu sa zakonom

"Od dana imenovanja prof. dr Mrdak je dobio rješenje sa obračunskim
koeficijentom zarade, međutim shodno uvidu u njegov imovinski karton koji
je objavljen na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije, isti je prijavio
da je zaradu za taj mjesec ostvario na UCG"

14061 pregleda 21 reakcija 15 komentar(a)
Mrdak, Foto: Savo Prelević
Mrdak, Foto: Savo Prelević

Direktor NVO „Luča“ Nebojša Mrvaljević i profesorica i građanska aktivistkinja Maja Miličković danas su ponovili prijavu Upravi za inspekcijske poslove i tražili da utvrdi da li je u skladu sa propisima angažovanja profesora Univerziteta Crne Gore Danila Mrdaka na poziciju državnog sekretara u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Prema pisanju podgoričkih medija, Mrdak je na mjesto državnog sekretara imenovan 10. decembra, a 25. januara uputio Upravnom odboru UCG uputio molbu da mu po hitnom postupku odobre zaključivanje aneksa ugovora o radu, kako bi njegov radni odnos na fakultetu mirovao, a potom mogao nesmetano da obavlja poslove državnog sekretara.

UO je prošle sedmice zauzeo stav da o ovom slučaju treba mišljenje da da pravni tim UCG.

„Shodno nadležnostima iz Zakona o inspekcijskom nadzoru, Zakona o državnim sluzbenicima i namještenicima, a u vezi sa Zakonom o radu, Zakonom o državnoj upravi i Zakonom o visokom obrazovanju i ovom prilikom pozivamo Upravu za inspekcijske poslove da izvrši hitni upravni nadzor u radu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Univerziteta Crne Gore (Prirodno-matematičkog fakulteta), a u cilju rješavanja problema grubog kršenja navedenih propisa od 10.12.2020. godine kada je Vlada imenovala prof. dr Danila Mrdaka na poziciju državnog sekretara u navedenom ministarstvu“, navode u saopštenju Mrvaljević i Miličković.

Ističu da je, od dana imenovanja, Mrdak dobio rješenje sa obračunskim koeficijentom zarade, međutim, prema uvidu u njegov izvještaj o imovini i prihodima na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije, prijavio je da je zaradu za taj mjesec ostvario na UCG.

„Što predstavlja grubo kršenje gore navedenih propisa, jer provodi osam radnih sati u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kao državni sekretar. Po svemu sudeći, isto se desilo i sa zaradom za mjesec januar 2021. Podsjećamo da je Zakonom o radu nespojivo obavljanje funkcije državnog sekretara sa pozicijom profesora na fakultetu. Upravo je i Mrdak u javnim istupima priznao da je u zoni ozbiljnog kršenja zakona, a što je u javnom nastupu potvrdio i ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Leposavić“, tvrde Mrvaljević i Miličković.

Zato su ponovili pitanja Prirodno matematičkom fakultetu, Univerzitetu Crne Gore i Upravi za inspekcijske poslove - kako je moguće da profesor Mrdak sa PMF, provodi osam sati u Ministarstvu kao državni sekretar, a na fakultetu primamjesečnu zaradu.

„U pitanju je jasno kršenje Zakona o radu, te Vas molimo da pokrenete odgovarajuće postupke, tj raskinete radni odnos sa pomenutim profesorom koji je samostalno ili uz podršku odgovornih lica sa Univerziteta i PMF ušao u zonu ozbiljnog kršenja propisa“, stoji u saopštenju.

Podnosioci prijave traže hitnost u postupanju i rješavanju ove nezakonite situacije, kao i odgovor na postavljeno pitanje.

„Pozivamo sve medije da pitanjima netransparetnosti na Univerzitetu pristupaju nepristrasno, objektivno i da izvještavaju o svakoj nezakonitosti, ne štiteći bilo koga, bez obzira da li se radi o profesorima koji su bliski ranijoj Vladi ili aktuelnim vlastima“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: