Država tri godine micala kablove nakon izgubljenog spora

Ignorisala presudu Upravnog suda, sve dok Ski-centar nije ostao bez struje uoči početka tekuće zimske sezone

13228 pregleda 45 reakcija 4 komentar(a)
Iskopani kablovi, Foto: Privatna arhiva
Iskopani kablovi, Foto: Privatna arhiva

Država od novembra 2017. do kraja prošle godine nije postupila po presudi Upravnog suda, pa nijesu ni uklonjeni podzemni elektrovodovi koji su ukopani na parcelama u vlasništvu kompanije AD “Ski resort Kolašin 1450“.

Podzemni kabl je dio dalekovoda kojim se električnom energijom snabdijeva državni Ski-centar Kolašin 1600.

Kompanija AD “Ski resort Kolašin 1450“, u većinskom vlasništvu Zorana Bećirovića, tokom jeseni prošle godine počela je gradnju hotela, a trasa kablova nalazila se ispod temelja tog objekata, pa su i uklonjeni. Zbog toga je državno skijalište, pred sam početak zimske sezone, više od mjesec bilo bez struje. Problem je riješen nako dogovora nekolicine vlasnika susjednih parcela i države, pa su električni vodovi izmješteni, o čemu su “Vijesti” ranije pisale...

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, rješavajući po zahtjevu Direkcije javnih radova, u januaru 2018. godine izdalo je građevinsku dozvolu za izgradnju trafostanice (TS) 35/10 Kv Jezerine i podzemnog kabla od te do TS u Mušovića Rijeci. U građevinskoj dozvoli piše da će radovi biti izvedeni na katastarskim parcelama 852/1, 904/24 i 1127 KO Smrčje.

TS i podzemni kabl, kako piše u dozvoli, objekti su od opšteg interesa.

Bećirovićeva kompanija je još 2016. godine tužbom Upravnom sudu tražila poništenje rješenja o građevinskoj dozvoli. U tužbi su tvrdili da je, između ostalog, rješenje nezakonito i da nije u skladu sa Planom posebne namjene Bjelasica i Komovi, kao i da je u suprotnosti sa urbanističko-tehničkim uslovima (UTU) za izgradnju objekata u okviru planinskog centra Kolašin 1450.

Upravni sud donio je presudu u korist Bećirovićeve kompanije i poništio rješenje Ministarstva održivog razvoja i turizma. Od tada do prije nekoliko par mjeseci, država ipak nije učinila ništa, pa je državno skijalište bilo u mraku do početka zimske sezone.

Kako bi konačno na zakonit način riješila problem, Vlada je 27. novembra prošle godine donijela odluku kojom je predviđeno da država kupi djelove ukupno šest parcela, čiji su vlasnici Srđa Anđelić, Ilija Popović, tivatsko preduzeća “MN Group”, ali i Ski-resort Kolašin 1450. Za tu namjenu opredijeljeno je 130.000 eura iz budžetske rezerve.

Bonus video: