Glavni grad prednost dao ranijim zakupcima: "Izjednačili bodove za najbolju ponudu i dosadašnje gazdovanje"

Poziv Glavnog grada za zakup zemljišta za postavljanje privremenih objekata pojedini zainteresovani ocjenjuju kao diskriminatorski

2179 pregleda 1 komentar(a)
Zainteresovani tvrde da je prednost data ranijim zakupcima gradskih površina (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Zainteresovani tvrde da je prednost data ranijim zakupcima gradskih površina (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Direkcija za imovinu Glavnog grada raspisala je poziv za dostavljanje ponuda za zakup zemljišta za postavljanje privremenih objekata, ali su ga mnogi zainteresovani zakupci ocijenili kao diskriminatorski.

Tvrde da se „previše favorizuju“ dosadašnji zakupci lokacija.

“Ove godine je promijenjen način bodovanja, odnosno dosadašnji zakupci lako mogu da zadrže svoje lokacije, bez obzira na to hoće li neko ponuditi više novca od njih”, požalio se jedan od zainteresovanih zakupaca za kiosk.

On je pojasnio da je sakupljao novac za jednu lokaciju u dijelu grada preko Morače, ali da je kada je vidio uslove ove godine u startu u nepovoljnom položaju u odnosu na dosadašnjeg zakupca.

“Da bude jasno, niko nema ništa protiv dosadašnjih zakupaca, ali ne da budu favorizovani u ovolikoj mjeri. Svih ranijih godina je bodovanje bilo definisano tako da čak 80 bodova nosi najbolja ponuda, što je logično, jer grad treba da izvuče maksimalno novca za budžet. A ove godine su maltene izjednačili broj bodova za najbolju ponudu i dosadašnje gazdovanje lokacijom”, istakao je on.

Prema uslovima, ove godine najbolja ponuda se vrednuje sa 55 bodova, a dosadašnje gazdovanje lokacijom nosi 45 bodova.

“U prevodu, ako neka lokacija vrijedi 12.000 eura godišnje, kao nova stranka mogu ponuditi 20 ili 30 hiljada eura i dobiti maksimalnih 55 bodova. A ti, koji si do sada zakupljivao plac možeš ponuditi svega osam, devet ili deset hiljada eura, jer u startu imaš 45 bodova na osnovu ranijeg zakupa, pa ti treba svega još 11 bodova da pobijediš svaku moguću cijenu, koju ja ponudim”, istakao je nezadovoljni Podgoričanin.

Naglasio je da će zbog ovoga trpjeti i budžet, jer se svaka lokacija namješta ranijim zakupcima, umjesto da se motivišu i novi, da bi ponude bile što veće i grad zaradio više novca. Kako se navodi u javnom pozivu, koji je završen 12. februara, ukoliko dvije ponude budu imale isti broj bodova, prednost će imati dosadašnji zakupac, pod uslovom da je redovno izmirivao obaveze. Otvaranje ponuda biće 17, 18. i 19. februara.

Direkcija je raspisala i oglas za zakup lokacija do pet godina za postavljanje ugostiteljskih aparata - za kokice, klasove, sladolede, a čija se cijena u zavisnosti od lokacije kreće od 90 do 195 eura godišnje.

Zainteresovani mogu zakupiti kioske na brojnim lokacijama u gradu, a cijena iznosi od 470 do 950 eura. Za privremeni ugostiteljski objekat u Njegoševom parku na 50 metara kvadratnih početna cijena iznosi 4.875 eura godišnje. Za objekat za trgovinu i usluge na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog od 122,70 kvadrata početna cijena je 11.963 eura.

Otvoreni šank ili plažni bar od devet kvadrata preko puta “Palade” košta minimalno 607,5 eura godišnje, a za pet metara kvadratnih sa terasom sa desne strane ulaza u Azerbejdžanski park zakupnina je 487,50 eura...

Bonus video: