Definisati model dodatne finansijske podrške ženskom preduzetništvu

Kaća Đuričković programska menadžerka u UNDP-u, je istakla da je, iako žene imaju značajan uticaj i velik doprinos u ekonomiji Crne Gore, evidentno i dalje postojanje barijera i izazova u razvoju ženskog preduzetništva
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2017. 15:57h

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović sa saradnicima prihvatio je danas na sastanku sa predstavnicama Ženske političke mreže i UNDP-a inicijativu Ženske političke mreže da se narednom periodu definiše model dodatnog stimulisanja ženskog preduzetništva kroz pružanje finansijske podrške namijenjene isključivo za žene u biznisu.

U tom cilju formirana je radna grupa koju čine predstavnici Sekretarijata za rad mlade i socijalno staranje, Biroa za ekonomsku saradnju i podršku bizni zajednici, Ženske političke mreže i UNDP-a, sa ciljem da se u najkraćem mogućem roku definiše model za realizaciju ovog projekta.

Kaća Đuričković programska menadžerka u UNDP-u, je istakla da, iako žene imaju značajan uticaj i velik doprinos u ekonomiji Crne Gore, a što ni jedan ekonomista ili ekonomistkinja ne spori, evidentno je i dalje postojanje barijera i izazova u razvoju ženskog preduzetništva, te ovo stanje mora biti predmet posebnih politika, koje će osigurati razvoj ukupnog društva.

Snežana Jonica iz SNP-a smatra da je Biro za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici Glavnog grada primjer kako bi jedinice lokalne samouprave trebalo da funkcionišu kada je u pitanju podrška ženskom preduzetništvu. Jonica smatra da bi Glavni grad trebalo da uvede posebnu budžetsku liniju koja bi se odnosila na grantove u ovoj oblasti.

I Nada Drobnjak iz DPS-a navodi da je ekonomsko osnaživanje žena u Crnoj Gori od krucijalnog značaja za svaku vrstu samostalnosti, ističući da žene teže dobijaju kredite u biznisu jer uglavnom nijesu titulari imovine. Zato je, po njenim riječima, jako važno da se nađe model kako bi žene dobile šansu da započnu ili ojačaju biznis, a samim tim i ekonomsku samostalnost.

Predstavnice Ženske političke mreže su navele da je Glavni grad pokazao da ima sluha za preduzetnišvo, posebno žensko, kroz osnivanje Biroa za ekonomsku zajednicu i preduzetništvo koje ima izuzetnu saradnju i projekte za osnaživanje žena u biznisu.

Gradonačelnik Stijepović je naglasio da je grad prepoznat kao partner u razvoju preduzetništva, naglašavajući da će i ova inicijativa imati punu podršku lokalne uprave, u okviru onoga što su zakonima predviđene mogućnosti.

Na sastanku je ponovljeno da grad ima linije za podršku biznisu, sa povoljnim kreditnim aranžmanima na koje su takođe aplicirale žene.

Sastanku su prisustvovale i Ivana Raščanin iz SD-a, Ljiljana Kolundžić iz Pozitivne Crne Gore i Milena Tomanović iz SDP.

Galerija

Bonus video: