Apel Opštine i DZ Herceg Novi: Kovid pacijenti i njihovi kontakti da poštuju obaveznu izolaciju

Oni u saopštenju dodaju da je "primijećeno intenzivno kretanje osoba koje predstavljaju kontakte, dakle ukućana onih koji su kovid pozitivni, po gradu, brojnim gradskim ustanovama, pa čak i zgradi Doma zdravlja, što je nedopustivo"

4986 pregleda 3 komentar(a)
Katić i Komar, Foto: Opština Herceg Novi
Katić i Komar, Foto: Opština Herceg Novi

Opština i Dom zdravlja Herceg Novi apeluju na građane da se tokom kovid pandemije ponašaju u skladu sa epidemiološkim mjerama i konkretnim uputstvima, navodi se u zajedničkom saopštenju predsjednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića i direktora Doma zdravlja Gorana Komara.

Od presudne je važnosti da se kovid pacijenti i njihovi kontakti ponašaju odgovorno i u skladu sa uputstvima, koja su više puta isticana:

  • Kovid pacijenti, tačnije oni koji su oboljeli od kovid infekcije, nalaze se u obaveznoj kućnoj izolaciji.
  • Njihovi ukućani, takozvani kontakti, moraju izdržavati dvosedmičnu izolaciju i automatski se smatraju pozitivnim na kovid infekciju, iako ona nije laboratorijski dokazana.

Oni u saopštenju dodaju da je "primijećeno intenzivno kretanje osoba koje predstavljaju kontakte, dakle ukućana onih koji su kovid pozitivni, po gradu, brojnim gradskim ustanovama, pa čak i zgradi Doma zdravlja, što je nedopustivo".

Osobe koje su kontakti kovid pacijenata u obavezi su da se pridržavaju mjera izolacije i ne mogu se slobodno kretati gradom i posjećivati ustanove.

"Opština i Dom zdravlja će u saradnji sa MUP-om intenzivirati nadzor nad kovid pozitivnim pacijentima i podjednako njihovim kontaktima, kako bi uticali na ponašanje građana i osigurali poštovanje mjera", navodi se u saopštenju.

Bonus video: