U KCCG popunjeno preko 70 odsto kreveta, van stroja 48 zaposlenih

Iz KCCG su “Vijestima” kazali da se na drugim klinikama liječi još devet pacijenata kod kojih je potvrđena infekcija koronavirusom, a koji su hospitalizovani zbog osnovne bolesti

19455 pregleda 144 reakcija 7 komentar(a)
Zaraženo 32 zaposlenih KCCG, Foto: KCCG
Zaraženo 32 zaposlenih KCCG, Foto: KCCG

Prvi kontingent vakcina protiv koronavirusa stiže u Crnu Goru danas, potvrđeno je sinoć “Vijestima” u Vladi.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da je prethodno razgovarao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i da su dogovorili detalje donacije.

“Mogu da potvrdim da će sjutra oko 18.30h vakcine stići u Crnu Goru. Premijerka Brnabić predaće donaciju premijeru Zdravku Krivokapiću. Vlada Crne Gore izražava veliku zahvalnost za ovaj nesebični i humani gest, koji je odličan uvod u bolju bilateralnu saradnju dvije države”, rekao je juče Abazović.

Prema informacijama “Vijesti”, danas će iz Srbije stići najmanje 2.000 doza Sputnjika V, a kroz nekoliko dana trebalo bi da pristigne još jedan donirani kontingent vakcine.

Popunjenost bolničkih kapaciteta za kovid pacijente u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) prešla je 77 odsto.

U toj ustanovi trenutno ima 120 kovid postelja, zauzete su 93, a iz najveće zdravstvene ustanove poručili su da će u slučaju daljeg porasta hospitalizovanih pacijenata proširiti kapacitete.

Iz KCCG su “Vijestima” kazali da se na drugim klinikama liječi još devet pacijenata kod kojih je potvrđena infekcija koronavirusom, a koji su hospitalizovani zbog osnovne bolesti.

U Institutu za onkologiju, Dječjoj bolnici i na Klinici za neurologiju liječi se po jedan pacijent sa potvrđenim virusom, u Centru za kardiohirurgiju dva i Klinici za ortopediju četiri.

“Podsjećamo da je KCCG od početka epidemije kovid bolnica i da su jasno definisani protokoli liječenja svih pacijenata, pa samim tim i onih koji su primarno hospitalizovani zbog kovid infekcije, kao i onih sa drugim zdravstvenim problemima. U tom smislu, svaka organizaciona jedinica opredijelila je izolacione sobe za pacijente koji zbog osnovne bolesti zahtijevaju bolnički tretman, a pozitivni su na novi koronavirus”, pojasnili su iz KC.

U odgovoru piše da je od početka epidemije u toj ustanovi liječeno 210 pacijenata koji su hospitalizovani zbog drugih zdravstvenih problema, a imali su i pozitivan nalaz na Sars Cov2.

Iz KCCG su “Vijestima” kazali da je na novi koronavirus trenutno pozitivno devet ljekara, 19 medicinskih sestara i tehničara, kao i četiri nemedicinska radnika.

Van stroja je još 16 zaposlenih, jer su u samoizolaciji četiri ljekara, osam tehničara i četiri nemedicinska radnika.

MZ: Kako cio svijet, tako će i Crna Gora

Iz Ministarstva zdravlja juče su ponovili da nisu odbili donaciju vakcina koje su ponudili grčki biznismen Petros Statis i ruski Oleg Deripaska, već su se samo, tvrde, pozvali na proceduru koja se mora poštovati.

Iz tog resora su kazali da se crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CINMED) 8. februara obratio firmi grčkog biznismena za dostavljanje tražene dokumentacije, kako bi obezbijedili da vakcine protiv kovida budu uvezene u skladu sa međunarodnim propisima i protokolima.

Pojasnili su da je firma Adriatis Properties 2. februara uputila dopis o namjeri da donira vakcine, te da su im odgovorili već narednog dana, za šta su dostavili dokaze.

“Činjenica je da ne postoji nijedna država u svijetu, pa ni u regionu i Evropi, koja je od neke privatne kompanije ili pojedinca nabavila vakcine protiv kovida. Svaka vakcina koja je kupljena i isporučena je došla ili od proizvođača ili od države donatora ili, što je najčešće slučaj, u saradnji ta dva entiteta sa državom koja potražuje vakcine. Isključivo na taj način će i Crna Gora dobiti vakcine. Dakle, svi ugovori o vakcinama potpisivani su na najvišem diplomatskom nivou ili sa proizvođačem ili sa vladom zemlje proizvođača”, piše u saopštenju.

Britanski soj potvrđen, slijede strože mjere

Novi, takozvani britanski soj koronavirusa pronađen je u sedam od 40 uzoraka poslatih u laboratoriju Charite u Berlinu, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ). Iz te ustanove su poručili da će, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, predložiti strože zdravstvene mjere.

“Vijesti” saznaju da bi danas trebalo da zasjeda Radna grupa za kontrolu, prevenciju i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19.

Iz IJZ su saopštili da je prisustvo novog soja ustanovljeno metodom sekvenciranja virusnog genoma.

Oni su podsjetili da je laboratorija Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta korišćenjem pomoćnih performansi PCR dijagnostike, detektovala mogućnost postojanja novog soja virusa kod nekoliko slučajeva.

“Posredstvom dostupnih mehanizama i uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), 40 uzoraka je poslato na dalju analizu u referentnu laboratoriju Charite u Berlinu“, saopšteno je.

Iz IJZ su kazali da trenutno dostupni naučno utemeljeni podaci govore da britanski soj karakteriše značajno veća prenosivost, dok još ne postoji dovoljna količina relevantnih informacija o tome da li on izaziva težu kliničku sliku kod inficiranih pacijenata.

U saopštenju piše da je nova varijanta virusa do 11. februara identifikovana u 83 države svijeta, uključujući i 31 državu Evropske unije, kao i da je zabilježeno oko 57.400 slučajeva u svijetu.

Iz IJZ su istakli da se procjenjuje da će zahvaljujući povećanoj prenosivosti, kao i nedostatku adekvatnih ekstremno strogih mjera, novi soj da postane dominantna varijanta virusa u narednim sedmicama i mjesecima.

Preminulo 11 pacijenata, pooštriće kontrolu u HN

Novi koronavirus potvrđen je kod 467 osoba, na bolničkom liječenju nalazi se 449 pacijenata, dok je zabilježeno 11 smrtnih slučajeva od kovida-19.

Iz IJZ je saopšteno da je iz Podgorice 169 novopozitivnih, Budve 64, Herceg Novog 37, Bara 22, Cetinja i Bijelog Polja po 18, Tivta 17, Ulcinja 16, Pljevalja 15, Kotora 13, Berana deset, Rožaja šest, Mojkovca četiri, Plužina tri, Kolašina dva, Danilovgrada, Andrijevice i Tuzi po jedan.

“Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno 11 smrtnih ishoda povezanih sa kovid-19 i to kod pacijenata iz Bara (3), Ulcinja (3), Podgorice (1), Kotora (1), Herceg Novog (1), Bijelog Polja (1) i Tuzi (1), od kojih je najmlađi imao 55, a najstariji 86 godina“, piše u saopštenju.

Opština i Dom zdravlja Herceg Novi apelovali su na građane da se tokom kovid pandemije ponašaju u skladu sa epidemiološkim mjerama i konkretnim uputstvima.

U zajedničkom saopštenju predsjednika Opštine Stevana Katića i direktora Doma zdravlja Gorana Komara piše da je od presudne važnosti da se kovid pacijenti i njihovi kontakti ponašaju odgovorno i u skladu sa uputstvima, istakavši da je primijećeno intenzivno kretanje ukućana kovid pozitivnih osoba po gradu i brojnim ustanovama, što je nedopustivo.

Katić i Komar
Katić i Komarfoto: Opština Herceg Novi

“Kovid pacijenti, tačnije oni koji su oboljeli od kovid infekcije, nalaze se u obaveznoj kućnoj izolaciji.Njihovi ukućani, takozvani kontakti, moraju izdržavati dvosedmičnu izolaciju i automatski se smatraju pozitivnim na kovid infekciju, iako ona nije laboratorijski dokazana”, poručili su Katić i Komar.

U saopštenju piše da će u saradnji sa MUP-om intenzivirati nadzor nad pacijentima i njihovim kontaktima.

Bonus video: