Upitna profesionalnost uprave CNP-a

“Takvo postupanje CNP predstavlja svjesno nepoštovanje i ignorisanje institucije zaštitnika, što je neprihvatljivo i nedopustivo i za šta nema opravdanja"

9784 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Duško Miljanić
Foto: Duško Miljanić

Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda upozorila je Crnogorsko narodno pozorište (CNP) de će obavijestiti Vladu ukoliko se ustanovi da je bilo još slučajeva u kojima su prekršena prava kandidata prilikom zapošljavanja.

Zamjenica zaštitnika Snežana Armenko utvrdila je da je povrijeđeno pravo na obrazloženu odluku i pravo na djelotvorni pravni lijek koji su garantovani Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama.

Slučaj se odnosi na konkurs za dvije glumačke pozicije. Podnosilac pritužbe je kazao da je CNP kandidate koji nisu prošli obavijestio o ishodu u formi obavještenja, ali da nisu dobili pisanu odluku koja sadrži obrazloženje i pravnu pouku, niti je ona javno objavljena.

U spisima predmeta nema dokaza da je CNP po naznačenom oglasu formiralo komisiju koja je sprovela postupak provjere prijavljenih kandidata, niti je poznato na koji način su cijenjene reference i bodovani.

“Zaštitnik ukazuje da postojanje diskrecionog ovlašćenja direktorice prilikom izbora kandidata ne znači da se to ovlašćenje može arbitrerno upotrebljavati, već je njegova upotreba ograničena interesom ustanove...”, navodi se u mišljenju Armenko.

Ona napominje da je zaštitnik Siniša Bjeković u maju donio mišljenje i utvrdio da je CNP u drugom slučaju povrijedilo ova prava. Tada je direktorica obećala da će ubuduće, između ostalog, odluke sadržati obrazloženje sa jasnim razlozima za odluku.

“Takvo postupanje CNP predstavlja svjesno nepoštovanje i ignorisanje institucije zaštitnika, što je neprihvatljivo i nedopustivo i za šta nema opravdanja. Utvrđeno postupanje, odnosno nepostupanje, definitivno dovodi u pitanje profesionalnost i pravičnost rada uprave CNP, jer ukazuje na sumnju u arbitrarnost i pristrasnost kod odlučivanja, te nejednakog postupanja prema strankama, koje, moguće, traje duži vremenski period, što u pitanje dovodi i zakonitost rada uprave”, piše Armenko.

Bonus video: