Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou"

"Tužilaštvo je velika prepreka u borbi protiv kriminala i korupcije, Vlada da sa EK i VK razmotri modele reforme"

Savjet je apelovao na predstavnike Evropske unije, da blagovremenim sugestijama pomogne proces reforme tužilaštva i poboljša kvalitet zakonodavnog procesa

13062 pregleda 271 reakcija 17 komentar(a)
Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou, Foto: Vlada Crne Gore
Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou, Foto: Vlada Crne Gore

Tužilaštvo je velika prepreka u borbi protiv kriminala i korupcije, konstatovao je Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, na jučerašnjoj sjednici taj savjet  se osvrnuo na aktuelnu situaciju vezanu za zakone o tužilaštvu, koji su privremeno povučeni sa dnevnog reda Skupštine Crne Gore. "Uz konstataciju da je tužilaštvo velika prepreka efikasne borbe protiv korupcije, ali i potrebe Vlade da ne ugrozi dalji evropski put Crne Gore, Savjet je preporučio Vladi da u direktnoj komunikaciji sa Venecijanskom komisijom (VK) i Evropskom komisijom (EK) razmotri modele reforme Tužilaštva, Tužilačkog savjeta i Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), a koji će u skladu sa standardima EU, postići promovisane ciljeve reforme Tužilaštva", ističe se u saopštenju.

Savjet je apelovao na predstavnike Evropske unije, da blagovremenim sugestijama pomogne proces reforme tužilaštva i poboljša kvalitet zakonodavnog procesa.

"Ovakve promjene moraju uslijediti brzo, ukoliko želimo da borba protiv korupcije dobije bilo kakav smisao. Članovi Savjeta su istakli da pružaju punu podršku odlučnim reformama tužilaštva, uključujući personalne promjene na rukovodećim mjestima. Savjet je takođe, sugerisao Vladi da uz redovne konsultacije sa Evropskom komisijom odlučno nastavi proces reformi vezanih za poglavlja 23. i 24. koja tretiraju oblasti Pravosuđa i temeljnih prava te pravde, slobode i sigurnosti", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas