Ubijena zaštićena sova

“Sovu smo našli u veoma lošem stanju, dok je CT snimak pokazao tragove balina. Ptica je dugo bila u mukama i imunitet joj je oslabio usljed posljedica trovanja olovom, tako da joj nažalost nije bilo spasa”, kazali su iz te organizacije

7549 pregleda 20 reakcija 22 komentar(a)
Stradala sova nađena je kod zgrade Tehničkih fakultet, Foto: CZIP
Stradala sova nađena je kod zgrade Tehničkih fakultet, Foto: CZIP

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) upozorili su juče na novi slučaj ubijanja zaštićenih vrsta, te kazali da stradanje sove ušare mora biti alarm za hitno rješavanje problema u oblasti krivolova, poboljšanje rada inspekcijskih organa i harmonizaciju propisa koji uređuju oblast lovstva.

Iz CZIP-a juče su kazali da su, nakon poziva građana da se povrijeđena sova, velika ušara (Bubo bubo) nalazi kod Tehničkih fakulteta u Podgorici, izašli na teren.

“Sovu smo našli u veoma lošem stanju, dok je CT snimak pokazao tragove balina. Ptica je dugo bila u mukama i imunitet joj je oslabio usljed posljedica trovanja olovom, tako da joj nažalost nije bilo spasa”, kazali su iz te organizacije.

Dodali su da je ptica pucana u više navrata.

“Što dokazuje snimak na kojem se vide tragovi dvije vrste oružja, najverovatnije vazdušne puške i sačmarice. Velika ušara je zakonom zaštićena vrsta i ubijenje je strogo zabranjenjo, te je počinjeno krivično djelo - krivolov”, saopštili su iz CZIP-a, dodajući da je u proteklih nekoliko godina, ta značajna vrsta, osim krivolova, bila žrtva trovanja i elektrokucije.

Snimak pokazuje tragove dvije vrste oružja
Snimak pokazuje tragove dvije vrste oružjafoto: CZIP

Podsjetili su i na druge slučajeve ubijanja zaštićenih vrsta u Crnoj Gori.

“Nedavno smo imali slučaj upucanog pelikana sa Ulcinjske solane koji je jedan period bio na oporavku kod nas. Zahvaljujući njezi i velikim naporima da se ptici pomogne, pelikan je oporavljen i pušten. Međutim, neke druge jedinke nisu bile te sreće, pa je tako bjeloglavi sup koji je praćen satelitskim odašiljačem sa Cresa, stigao u Crnu Goru gdje je već nakon nekoliko dana postao meta krivolovaca. Veliki broj slučajeva ubijanja zaštićenih vrsta mora da bude alarm za hitno rješavanje problema u oblasti krivolova, poboljšanjem rada inspekcijskih organa i harmonizacijom propisa koji uređuju oblast lovstva”, rekli su iz te NVO, dodajući da analize koje su sprovodili pokazuju da gotovo u potpunosti izostaje reakcija nadležnih kad je riječ o procesuiranju počinilaca ovog krivičnog djela.

“Sve dok se to ne promijeni, naše nebo će biti zamka za ptice”, poručili su iz CZIP-a

Bonus video: