Nikšićki trg dobija zelena ostrva

Biće obezbijeđeni i polupodzemni kontejneri i vozila za Komunalnu policiju i Komunalnu inspekciju

4723 pregleda 6 komentar(a)
Sa jučerašnje pres konferencije, Foto: Svetlana Mandić
Sa jučerašnje pres konferencije, Foto: Svetlana Mandić

Zahvaljujući projektu “Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine” koji realizuje NVO “Fors Montenegro“ na nikšićkom gradskom trgu biće postavljena dva zelena ostrva sa polupodzemnim kontejnerima, a Komunalno preduzeće će dobiti adekvatno vozilo, dok će terenska vozila biti obezbijeđena i za Komunalnu policiju i Komunalnu inspekciju.

To je, na konferenciji za novinare kazao Veselin Šturanović, izvršni direktor te NVO, koja projekat realizuje sa JP Komunalno i gradom Trebinje.

Projekat je počeo 1. decembra prošle godine i traje 30 mjeseci, a Šturanović se nada da će do kraja godine dio projekta koji se odnosi na postavljanje zelenih ostrva i nabavku mehanizacije za Komunalno preduzeće i vozila za Komunalnu policiju i inspekciju biti završen do kraja ove godine.

“U sklopu projekta koji se sprovodi u Nikšiću i Trebinju, organizovaćemo prekogranične obuke za zaposlene u institucijama koje se bave zaštitom životne sredine, kampanju podizanja nivoa ekološke svijesti građana, publikacije na ovu temu, prekograničnu konferenciju, istraživanja o strukturi čvrstog otpada u ciljnom području i ekološkim navikama stanovništva, obezbjeđivanje preporuka za unapređivanje sistema upravljanja čvrstim otpadom“, kazao je Šturanović.

Direktor Komunalnog preduzeća Miodrag Muratović kazao je da će projektom sigurno biti unaprijeđeno upravljanje čvrstim otpadom na prostoru opštine Nikšić.

“Imamo Trg slobode koji je u arhitektonskom smislu urađen izvanredno, a nema riješeno odvoženje komunalnog otpada. U okviru ovog projekta biće urađeni podzemni kontejneri na trgu i biće obezbjeđena mehanizacija za uklanjanje otpada sa Trga slobode“, kazao je Muratović.

Predstavnica grada Trebinja Nataša Tučić kazala je da već godinama uspješno sarađuju sa NVO “Fors Montenegro“, da će im projekat omogućiti da riješe problem upravljanja čvrstim otpadom, ali i dodatno osnažiti kapacitete i unaprijediti znanja i vještine zaposlenih u sistemu upravljanja čvrstim otpadom.

Projekat finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u BiH. Ukupna vrijednost projekta iznosi 584.681 euro, od čega je doprinos Evropske unije skoro 317.000 eura.

Vrijednost projekta za Crnu Goru iznosi 406.861 euro, od čega EU finansira oko 220.400 eura, dok je kofinansiranje u iznosu od 183.100 eura obezbijedio “Fors Montenegro“ putem javnog konkursa Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija. Doprinos Komunalnog preduzeća je 3.300 eura.

Bonus video: