Iz nikšićke MZ oštro reagovali: Župljani ponovo moraju da se bore za opstanak

"Župa, umjesto da je na račun svojih prirodnih bogatstava imala sve, dobila je uništene šume, napuštene rudokope, svako malo crvenu Gračanicu, uništene puteve..."

4724 pregleda 11 komentar(a)
Sa jednog od ranijih protesta mještana, Foto: Svetlana Mandić
Sa jednog od ranijih protesta mještana, Foto: Svetlana Mandić

Ponovno insistiranje da se u Župi nikšićkoj izgradi fabrika glinice je krajnje neodmjereno, neprimjereno i vrijeđa i šalje jasnu poruku mještanima Župe da će i dalje morati da se grčevito bore za svoj opstanak.

To je kazao predsjednik Mjesne zajednice (MZ) “Župa nikšićka” Dragoljub Radulović, reagujući na izjavu nosioca liste Za budućnost Nikšića Marka Kovačevića da će u toj MZ izgraditi fabriku glinice.

“Bio sam čvrstog uvjerenja da su 2008. godine, kada je tadašnja opštinska vlast krenula sa projektom uništavanja viška naoružanja, Župa i Župljani poslali jasnu poruku da više nijedan nazadan i retrogadan projekat koji ide na štetu mještana neće biti blagonaklono prihvaćen ni od jednog njenog dobromislećeg stanovnika, poruku koju će svi razumjeti“, saopštio je Radulović.

Podsjeća da godinama pokušavaju da se izbore sa nagomilanim problemima koji ometaju normalno funkcionisanje stanovnika Župe.

“Uložen je veliki trud svakog dobronamjernog Župljanina kako bi se nametnula bar iole ozbiljnija dinamika rješavanja svakog problema. Župa, umjesto da je na račun svojih prirodnih bogatstava imala sve, dobila je uništene šume, napuštene rudokope, svako malo crvenu Gračanicu, uništene puteve... Što nam je stanje ovako, u značajnoj mjeri smo doprinijeli i mi Župljani, koji smo nijemo posmatrali da naše mjesto polako gubi svoj sjaj“, istakao je Radulović.

Međutim, kako je kazao, sve to ih nije obeshrabrilo, pa su posljednjih godina “svojim djelovanjem konačno Župu istrgli iz te letargije i nametnuli je kao mjesto koje želi razvoj, koje želi oporavak i rehabilitaciju, koje želi da joj se nadomjesti ono što joj je uzeto“.

Radulović je, zajedno sa Župljanima organizovao brojne proteste i performanse pod sloganom “Minut je do 12 za našu budućnost“, više puta su blokirali i glavnu saobraćajnicu, kao i odvoz rude, kako bi skrenuli pažnju na, kako su više puta isticali, maćehinski odnos lokalne uprave i brojne probleme koje je pod hitno potrebno riješiti.

Nakon višegodišnje borbe uspjeli su da se dogovore sa lokalnom upravom da se krene sa realizacijom brojnih projekata, a jedan od glavnih je rekonstrukcija glavne saobraćajnice.

“Župa želi dobru infrastrukturu, Župa želi razvoj turizma, održiva radna mjesta, Župa želi što više djece u vrtiću, želi punu školu đaka, želi život. Taj život sigurno nije najavljena izgradnja fabrike glinice, jer čvrsto mislim da je Crnoj Gori dosta jedan Botun. Stoga, gospodine Kovačeviću, a i svi ostali politički učesnici nikšićkih lokalnih izbora, nema potrebe da nam obećavate i namećete vaša očigledno nazadna rješenja. Sve ono što bude interes Župe, Župljani će sami kandidovati, jer će to biti iz ugla njihovih potreba. Na lokalnim i državnim vlastima biće da se ti projekti realizuju. U protivnom, imaće jasnu i nedvodmislenu reakciju Župljana, jer su se Župljani okrenuli sebi, jer Župi nema nazad. Tu fabriku glinice, uz naš blagoslov, podignite u svom rodnom kraju. Svim učesnicima lokalnih izbora želim uspješnu izbornu trku i neka vas prati misao obaveza prema Župi nikšićkoj. Obaveze ćemo vam mi nametati“, poručio je Radulović.

Bonus video: